Konu MHP Hatay Milletvekili Turan Çirkin’in soru önergesiyle gündeme geldi. Çirkin önergesinde ‘Öcalan’ın AİHM’ye yaptığı başvurular ve avukatları aracılığı ile terör örgütünü yönlendirdiğini’ belirterek  bu konuda gereken işlemlerin yapılıp yapılmadığını sordu. 

Toplam 110 dava
Ergin, Öcalan’ın avukatları aracılığıyla siyasi mesajlar vermesinden dolayı avukatlar hakkında da dava açıldığını söyledi. Ergin, “Avukatlar hakkında siyasi mesajları ileterek aracılık etmek suçundan toplam 95 dosya, anılan eylemin dışında kalan suçlarla ilgili olarak ise toplam 15 dosya var. Avukatlar hakkında tüm suçlardan dolayı işlem yapılan dosya sayısı 110’dur” dedi.
Adalet Bakanı Ergin önergeye verdiği yanıtta özetle şu bilgileri verdi:
Öcalan’ın AİHM’ye yaptığı başvuruların tercümesi 5237 sayılı kanun gereğince, kurum üst amirine ibraz koşuluyla yapılabiliyor. Öcalan’ın avukat ve noterlerle yapıldığı görüşmeleri ise tatil günleri ve çalışma saatleri içinde ayrılan görüşme yerlerinde, konuşulanların duyulamayacağı, ancak güvenlik nedeniyle görüşmenin görülebileceği biçimde yapılıyor. Avukatların savunmaya ilişkin belgeleri, dosyaları ve müvekkilleri ile yaptıkları konuşmaların kayıtları incelenemiyor. Öcalan’a kanun, tüzük ve yönetmeliklerle idarenin uyulmasını emrettiği veya gerekli kıldığı davranış ile tutumları sergilemediği zamanlarda disiplin cezası veriliyor. (Radikal)