Normalde SGK'lı vatandaşlar, yurtiçinde tedavinin mümkün olmadığına dair sağlık raporlarından sonra yurtdışına tedavi için devlet tarafından gönderiliyor. Özok'un ise kişisel olarak cilt kanseri tedavisi için ABD'ye gittiği, SGK yurtdışı 'muvafakatının' yakınlarınca daha sonra SGK'dan istendiği ortaya çıktı. Özdemir Özok için yerleşik uygulamanın aksine yurtdışına tedavi için gittikten sonra arkasından, masraflarının karşılanacağına dair SGK Başkanı'nın imzasını taşıyan bir genelge çıkarıldı. Zaman, adeta kişiye özel çıkarılan SGK Başkanlık genelgesine ulaştı.

Normal vatandaşlara tanınmayan bir hususun tek bir kişi için uygulanması ve genelge çıkarılması tartışmaya yol açtı. Sosyal güvenlik uzmanları yapılan düzenlemenin yerleşik uygulamalara ve eşitliğe aykırı olduğunu ifade ediyor. Özdemir Özok, yaklaşık 6 aydır Amerika'nın Houston şehrindeki Anderson Kanser Merkezi'nde cilt kanseri tedavisi görüyor. Normalde Özok'un tedavi masraflarının SGK tarafından, yurtdışına devlet göndermediği için ödenmemesi gerekiyordu. Ancak kurum başkanı Emin Zararsız imzasıyla yayımlanan 20.01.2010 tarih ve B.13.2.SGK.0.11.03.08 sayılı genelge ile Özok'un yaklaşık 1 milyon TL tutarındaki tedavi masraflarını kurum üstlendi. SGK'nın genelgesinde, "Sosyal güvenlik il müdürlüklerimiz ile Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Dairesi Başkanlığı ile son zamanlarda yapılan yazışmalarda bazı sigortalılar ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin değişik nedenlerden ötürü söz konusu prosedürleri ya hiç tamamlamadan ya da eksik bırakarak tedavi veya yapılan tedavi sonrası kontrol muayenesi amacıyla yurtdışına gittikleri, bunlarla ilgili ne yönde işlem yapılacağı hususunda tereddüt yaşandığı anlaşılmıştır." ifadelerine yer veriliyor. Genelgede geçen 'bazı sigortalılar' ifadesiyle isim zikredilmeden Özdemir Özok tanımlanırken, gerekli prosedürlerin yerine getirilmediği belirtiliyor. Genelgenin devamında ise mevzuatta hastaların yurtdışına gidebilmeleri için gerekli olan prosedürlerin sonradan tamamlatılamayacağına yönelik bir hüküm bulunmamakla birlikte mevcut uygulamanın anılan prosedürlerin hastanın yurtdışına çıkmadan önce tamamlaması şeklinde olduğu hatırlatılıyor. Böylece Özok dışındaki hastaların prosedürleri tamamlamadan yurtdışına çıkışlarına izin verilmediği dile getiriliyor.

Bütün bunlara rağmen genelge Özdemir Özok için ayrıcalık niteliği taşıyan ve masrafların üstlenilmesini öngören şu cümlelerle sona eriyor: "Ancak sigortalı veya bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin, anılan mevzuatta sırasıyla tamamlanması gereken prosedürlerin tamamını veya bir kısmını değişik nedenlerden ötürü tamamlamadan yurtdışına tetkik veya tedavi amacıyla çıkmaları durumunda mağdur olmamalarını teminen, hastanın öncelikle söz konusu mevzuatlarda izah edilen prosedürleri yurtdışına çıkmadan tamamlaması konusunda gereken hassasiyetin gösterilmesi gerekmektedir. Buna rağmen hastanın gerekli prosedürleri tamamlamadan yurtdışına çıkması durumunda ise; prosedürlerin sonradan tamamlanması tamamlatılması koşulu ile tedavi amacıyla yurtdışına çıkışlarda raporun Sağlık Bakanlığı onay tarihinden sonraki süreye ait giderlerin tamamının kurumumuzca karşılanması yönünde işlem yapılması uygun görülmüştür." (Zaman)