Silopi Cumhuriyet Savcısı Nazır Kuş gözetiminde yapılan keşfe kayıp işadamları Mehmet Bilgiç ve Halil Birlik'in aile avukatları Nazan Birlik ve Kamil Özdemir de eşlik etti. Keşif tamamlandıktan sonra Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı elindeki bilgileri rapor halinde Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Bunun üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı da keşif yapılan yerlerde kazı çalışması yapılmasına karar verdi. Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı'nın önümüzdeki hafta içerisinde kazı çalışmalarına başlaması bekleniyor.

Irak'a giderken gözaltına alınan babası Halil Birlik ve dayısı Mehmet Bilgiç'in akıbetini merak ettiklerini ifade eden Rizgin Birlik, "Babam ve dayım 14 yıl önce kaybolmuştu. 6 -7 ay önce Yıldırım Beğler yine söylemişti. 'Yerlerini açıklayacağım' demişti. Korkunç bir sayıdan bahsediyor. 80-90 vatandaşı öldürüp Hezil Çayı'na attıklarını anlatıyor. Umut ediyorum ki bu olayları yapanlar Allah katında da yargı katında da cezasız kalmayacak." dedi. Rizgin Birlik, şunları söyledi: "İnşallah babamızın, dayımızın cesetlerine ulaşırız. Kimler tarafından öldürüldüğünü öğrenmek de bir teselli verecektir bize. İnşallah en kısa zamanda bu kazı çalışması gerçekleştirilir ve bu cesetlere ulaşılır. Belki de şu an orada çok sayıda insan cesedi vardır. 80-90 rakamı, sadece bir kişinin bildiği rakam. Belki Yıldırım denilen şahıstan öncesinde de cesetler vardır. Yıldırım, Bristol diye yörede de tanınan bilinen birisiydi."

Halen yaşadığı Norveç'te açıklamada bulunan Yıldırım Beğler, dönemin Özel Kuvvetler ekipleri tarafından infaz edilen yüzlerce kişinin, sınır boyundaki Hezil Çayı ve civarlarına gömüldüğünü açıklamıştı. Açıklamasından sonra ilk önce keşif yapıldı. Sonra kazı çalışmalarının yapılmasına karar verildi. Önümüzdeki hafta içerisinde kazı çalışmalarının yapılması bekleniyor. Beğler, faili meçhule kurban giden işadamları Halil Birlik ve Mehmet Bilgiç'in gömüldükleri yerin yanı sıra en az 200 cesedin gömüldüğü ve Hezil Çayı'na atıldığı 4 ayrı noktayı anlatmıştı. Bunun üzerine Diyarbakır Özel Yetkili Başsavcılığı Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı'na talimat yazarak, Yıldırım Beğler'in iddialarında adı geçen yerlerde kazı çalışmalarının yapılmasını istedi. Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı önümüzdeki hafta içerisinde kazı çalışmalarına başlayacak. (CİHAN)