Başsavcı Engin, 27 Şubat'ta İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve Merkez Komutanlığı'na gönderdiği talimatta başsavcı vekillerinin izni olmadan işlem yapılmamasını istemişti. Engin, "tüm davetiye, celp, arama, yakalama ve gözaltı" işlemlerinin öncelikle başsavcı vekilleri Turan Çolakkadı ve Olcay Seçkin'in "Uygun görüldü" şerhinden sonra işleme konulması talimatını vermişti. Engin'in aradan bir ay geçtikten sonra 27 Mart'ta yine İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne yazdığı yeni bir yazı ile bu talimatı iptal ettiği öğrenildi. Son 'Balyoz operasyonu'nun yazının geri alınmasından sonra 5 Nisan'da yapıldığı belirtildi.

Savcıların soruşturmadan alınma gerekçesi basına farklı yansıtılmıştı. Görevden alma gerekçesi olarak Başsavcı Engin'in 27 Şubat tarihli talimatı gösterilmişti. Ancak bu talimatın işlemde olmadığı görüldü. Bu arada 5 Nisan'da Balyoz soruşturmasından alınan savcılara bu kararın bir gün sonra iletildiği öğrenildi. Balyoz darbe planı soruşturmasından alınan savcılar Bilal Bayraktar ve Mehmet Berk'e görevden alındıklarına ilişkin yazıda herhangi bir gerekçe bildirilmemesi de dikkat çekti.

Bu arada İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Balyoz soruşturmasını yürüten savcılar Bilal Bayraktar ve Mehmet Berk'i emir üzerine görevden aldığı yönündeki iddialara tepki gösterdi. Engin, "Bana hiç kimse emir vermez, veremez." dedi. Engin, dün akşam saatlerinde adliye çıkışında gazetecilerin sorularını cevapladı. Gazeteciler Engin'e, "Emir üzerine savcıları görevden aldığınız yönünde iddialar var. Bu iddia doğru mu?" sorusunu yöneltti. Engin, "Bana yargısal görevimle ilgili hiçbir makam, hiçbir mevki, hiçbir kişi emir ve talimat vermez, veremez, vermemiştir. Zaten benim de böyle bir şeyi kabul etmem mümkün değildir. Bu şekildeki iddialar spekülasyondan ibarettir." diye konuştu.

Zaman