Veysi İPEK / DİYARBAKIR (AHT)


BAYDEMİR: "MUHTARLARIN TALEBİNİ YERİNE GETİRDİK"
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin BDP'li Başkanı Osman Baydemir, köy muhtarlarıyla yaptığı toplantıda köylerin eski isimlerinin tabelalara yazılması yönünde talep aldığını söyleyerek, Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Daire Başkanlığı'nın atölyelerinde hazırlanan Kürtçe-Türkçe tabelaları Eylül 2010'da 91 köyün girişine yerleştirtti. Kürtçe ismin yazılmasında Türkçe alfabede yer almayan 'X, Q ve W' harflerinin de kullanıldığı dikkat çekti.

Daha sonra İl Genel Meclisi'nde BDP'li ve AK Parti'li üyelerin oy birliğiyle köylerin eski isimlerinin yeni isimlerin yanına yazılması kararı alındı. Ancak Valilik bu kararı kanunlara aykırı olduğu gerekçesiyle onaylamadı.

JANDARMA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU
Bu arada Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı, Büyükşehir Belediyesi hakkında, meclis kararı alınmadan ve Valilik oluru olmadan asılan tabelalarla ilgili suç duyurusunda bulundu. Jandarmanın Şanlıurfa, Elazığ, Mardin ve Batman karayolları üzerinde bulunan köylerin değişen tabelalarla ilgili görüntülerle yaptığı suç duyurusunu Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı incelemeye aldı.

3 YILA KADAR HAPİS İSTEMİYLE YARGILANABİLİR
Başsavcılık, incelemenin ardından Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi hakkında "Türk Harflerinin Kabulü ve Tatbiki Hakkındaki Kanun'un koyduğu yasaklara aykırı hareket etmek" suçundan soruşturma başlattı. Soruşturma sonrasında suç unsuru bulunması durumunda talimatı veren Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile Ulaştırma Daire Başkanı İbrahim Altın hakkında 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açılabilecek.

BAZI KÖY İSİMLERİ
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin Türkçe'nin yanına Kürtçe isimlerini yazdığı bazı köyler şöyle: Yeşildallı (Hewarê xas), Çölgüzeli (Gozeliyeçolê), Kabahıdır (Qubaxıdır), Pirinçlik (Qırxali), , Topraktaş (Heste Qa Bahrê)

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Bitlis'in Güroymak ilçesine yaptığı ziyarette halka seslenirken, ilçenin eski ismi olan 'Norşin' diye söz etmesinin ardından İçişleri Bakanı Beşir Atalay 'demokratik açılım' çerçevesinde yerleşim yerlerinin eski isimlerinin iade edilebileceğini duyurmuştu.





Habertürk