Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, terör örgütü PKK'nın sivil oluşumu KCK'ya yönelik soruşturma kapsamında 5 saat ifade verdi. Kapatılan DTP'nin 98 belediye başkanı ile birlikte 6 Aralık'ta yaptığı basın açıklamayla ilgili soruşturma kapsamında adliyeye davet edilen Baydemir, savcıların talebi üzerine KCK konusundaki soruları da cevapladı.

Özel yetkili Cumhuriyet savcısı, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır ziyareti sırasında havaalanından geri dönmesiyle ilgili iddiaları da sordu. Baydemir, "Ya Allah aşkına, Muhammed aşkına benim gelen başkan yardımcım aradı, "Başkan neredesinin, eşgenel Başkan ile birlikte Ergani'ye geçiyoruz, seni bekliyoruz" dedi. Ben de 'Havaalanındayım, biraz daha bekleyeceğim' karşılığını verdim. 'Hayır bekleme, genel başkan seni bekliyor' tartışması bir KCK talimatına dönüştürülmüş. Kaldı ki bir siyasi partinin genel başkanı belediye başkanına talimat verebilir." dedi.

Avukatı Meral Danış Beştaş'la birlikte saat 15.00'te savcılığa gelen Osman Baydemir, ifadenin ardından saat 20.00'de adliyeden ayrıldı. Çıkışta açıklama yapan Baydemir, kendisine yöneltilen bütün soruları cevapladığını belirtti. Suçlamaların siyasi olduğunu iddia eden Baydemir, parti ve belediye çalışmaları kapsamındaki faaliyetlerin suç gibi lanse edildiğini savundu. Bunun KCK'ya yönelik bir soruşturma değil, DTP ve legal demokratik siyasete yönelik bir hareket olduğunu ifade eden Baydemir, "Örneğin bana Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği'nin (GABB) eğitim çalışmaları, DTP'nin yerel yönetimler komisyonu çalışmalarıyla ilgili sorular sordular. Bütün sorunların içeriğinin tamamını zaten ben yapmışım, yapıyorum ve yapmaya devam edeceğim." dedi.

Ülke siyasetinin şu an girmiş olduğu çıkmazdan çıkma şansı bulunduğunu dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir daha sonra şöyle konuştu: "Kesinlikle legal demokratik siyaseti tasfiye etmekten hükümet ve kamu otoriteleri vazgeçmelidir. Belediye başkanları, siyasetçiler ne yapmışlarsa ben de onu yapmışım. Derhal tutuklu bulunan belediye başkanları ve siyasetçilerin serbest bırakılması lazım. Barışın bir tek alternatifi olabilir o da onurlu barıştır. Demokrasinin bir tek alternatifi olabilir o da standardı yükseltilmiş demokrasidir. Legal demokratik sivil siyasette kim bulunmak istiyorsa, legal bir partinin çatısı altında buna fırsat vermemiz lazım, kapı aralamamız lazım. Eğer biz siyasetçi ve belediye başkanlarını tutuklayıp cezaevine gönderirsek barışı sağlayamaz. Legal sivil siyaseti gerçekleştirmeyiz. Bunun adı başka bir şey olur."

Osman Baydemir, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 18 Ekim 2008 tarihinde Diyarbakır'a yaptığı ziyaret sırasında karşılama için havaalanına giderken KCK taraftan yoldan çevrildiği iddiasının da kendisine sorulduğunu kaydetti. Baydemir şöyle devam etti: "Ya Allah aşkına, Muhammed aşkına, benim genel başkan yardımcım, 'Başkan neredesinin, Eşgenel Başkan ile birlikte Ergani'ye geçiyoruz' dedi. Ben havaalanında olduğumu, başbakanı getiren uçağın rötar yaptığını, biraz daha bekleyeceğimi söyledim. 'Hayır bekleme, genel başkan seni bekliyor' tartışması bir KCK talimatına dönüştürülmüş. Kaldı ki siyaset ahlakında bir partinin genel başkanı belediye başkanına talimat verebilir. Ben genel başkan olursam belediye başkanıma talimat veririm." (CİHAN)