Denizli'de 23 Nisan 2010 Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile 19 Mayıs 2010 Atatürk'ü Anma ve Gençlik Spor Bayramı'nda kullanılacak malzeme parası toplayan Milli Eğitim Müdürlüğü'ne, tepki gösteren Eğitim-İş Sendikası olayı yargıya taşıdı.

Olay, Denizli Milli Eğitim Müdürlüğü'nün, İl Özel İdaresi Eğitim Hizmetleri Müdürlüğü'ne 23 Nisan Çocuk Bayramı ve 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik Spor Bayramı kutlamaları için ödenek istemesiyle başladı. Özel İdare ise ödenek ayrılmadığını belirterek, olumsuz yanıt verdi. Bunun üzerine Milli Eğitim Müdürlüğü, bayram kutlama yönergesi 6. Maddesi'nin 'g' bendine göre hareket ederek paraları öğrencilerden toplamayı karar verdi. Ayrıca Milli Eğitim Müdürlüğü yapılacak uygulamayla ilgili Denizli Valiliği'ne de yazı gönderdi. Öğrencilerden para toplamayı uygun gören valilik yazıya olur verdi. Milli Eğitim Müdürlüğü ilköğretim okullarına yazı göndererek, ilköğretimde okuyan öğrencilerden 1'er, ortaöğretimdeki öğrencilerden ise 2'şer TL para toplanarak bir banka hesabına yatırılması istendi.

-SENDİKA TEPKİ GÖSTERDİ-

Eğitim-İş Sendikası Genel Başkanı Yüksel Adıbelli, yaptığı açıklamada uygulamanın harçlık gaspı olduğunu söyleyerek, "Bir süredir sendikamıza, iktidarın resmi bayramların kutlama masraflarını ulusun sırtına yükleme arayışında olduğu yönünde duyumlar geliyordu. Duyumların doğruluğunu elimize geçen bir belge ile görmüş olmanın üzüntüsünü yaşıyoruz" şeklinde konuşarak şöyle devam etti:
"AKP, Atatürk'ün çocuklarımıza armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlama maliyetini, eski tarihli uygulanmayan skandal bir genelgeye sığınarak çocukların harçlıklarını gasp ederek karşılamaya çalışıyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nı harçlık gaspı tasarrufuna son vermeli. Bu utancı siz sona erdirmezseniz, yargı yoluyla sona erdireceğiz."

Denizli Milli Eğitim Müdürlüğü, 23 Nisan Çocuk Bayramı için 68 ilköğretim okulundan 47 bin 448 TL, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik Spor Bayramı için de 44 bin 170 TL para toplamayı hedefliyor.

-BAYRAMA KATKI PARASI, YARGIYA TAŞINDI-

Konuya tepki gösteren Eğitim İş Sendikası 15 Mart 2010 tarihinde Denizli Nöbetçi İdare Mahkemesi'ne yürütmenin durdurulması için başvuru yaptı. Dava dilekçesinde Anayasa'da eğitim öğretimin ücretsiz olduğuna vurgu yapılarak, dava konusu tahsilat dayatmasının, parası olmayan yoksul öğrencilerin psikolojisi üzerinde telafisi olanaksız tahribat yarattığı, para toplamaya zorlanan öğretmenlerin manevi açıdan ciddi biçimde yıpratacağı da vurgulandı. Dilekçede, "Hukuk devletinde kamu otoriteleri dahil olmak üzere hiçbir kişi ya da kuruluş hukuki meşruiyeti olmaksızın keyfi para toplayamaz. Aksi yöndeki tutumlar suç teşkil eder" denildi. Dilekçe de, şunlar kaydedildi:
"Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ulusu işgalden kurtarmak amacıyla harekete geçtiği tarihi simgeleyen 19 Mayıs tarihi ile ulusal egemenlik ve bağımsızlığımızı simgeleyen 23 Nisan tarihli resmi kutlamalara bütçe ayıramayan İl Genel Meclisi'nin ortaya koyduğu uygulama, bu kurumun varlık sebebi sorgulanacak ölçüde kabul edilemez bir uygulamadır. Bu akıl almaz keyfiliğin ortaya çıkardığı sorunun, hukuk dışı yetki kullanılmak suretiyle bayramların armağan edildiği çocukların sırtına yükletilmesi yaklaşımı hakkında ise duygusal tepki vermeksizin yorum yapabilmek son derece zordur."(ANKA)