Hülya Keskin - Cumhuriyet


Eskişehir’de 10 öğrenciye Atatürk’ün Bursa Nutku’nu okudukları için soruşturma başlatıldığının gündeme gelmesinin ardından, bir lise öğretmenine de soruşturma açıldığı ortaya çıktı. Kartal’daki Yüksel İlhan Alanyalı Anadolu Öğretmen Lisesi’nde 2005 yılından bu yana görevli 15 yıllık öğretmen Ali Ekber Ataç (48) hakkında 10 Kasım 2009 tarihinde okulda düzenlenen törende Atatürk’ün Bursa Nutku’nu okuduğu için soruşturma açıldı. Okula gelen müfettişler, resim öğretmeni Ekber’in konuşmasının siyasi bir konuşma olduğunu savunarak “Nutkun içeriği ve nutku neden okulda düzenlenen bir törende okuduğuna” yönelik sorular sordular.

Konuşmayı Gazi Üniversitesi Yayınları’na ait olan “Atatürkçü Düşüncenin Bilimsel ve Felsefi Temelleri” adlı kitaptan 4 sayfa olarak derleyen öğretmen Ataç’tan konuşmasını kısaltması istendi. Konuşmasını iki sayfaya indiren Ataç, yasal prosedür gereği konuşma metninin bir örneğini de okul müdürüne gönderdi. Okul müdürüne yanlışlıkla konuşmadan çıkarılan bölümlerin gönderildiğini anlatan Ataç, “Törende konuşmamı okuduğum zaman okul müdürü içeriğini kendisine gönderdiğim metinle aynı olmadığını görünce şaşırdı. Ben de ona çıkarılan kısmın gönderildiğini bilmiyordum. Ama konuşmamda zaten Atatürk’ün Bursa Nutku vardı” dedi.

Daha sonra ise hakkında soruşturma açıldığını öğrendiğini ve ocak ayının ilk haftasında ifadesinin alınması için okula müfettiş geldiğini ifade eden Ataç, “Bir il milli eğitim müdürü ve müfettişten oluşan iki kişi bana törende yaptığım konuşma metninin değişmesi nedeniyle hakkımda soruşturma açıldığını söyledi. Ancak bana sordukları sorular tamamen metnin içeriği ile ilgiliydi. Bana resmen nutkun içeriğini sordular. Bu nutku okulda neden okuduğumu sordular. Soru soran müfettişlere gerekirse metnin altına imzamı koyacağımı söyledim. Bedel ödemek gerekirse öderim” diye konuştu.