Küçükçekmece 8. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanıklar Hasan Kalafat, Ahmet Yılmaz ve taraf avukatları katıldı. Sanıklar Cem Uzan, Tunç Buruşukoğlu ve Yusuf Bozan ise duruşmada yer almadı.

Duruşmada söz verilen sanık Hasan Kalafat, suç işlendiği iddia edilen Mavi Ulaşım ve Haberleşme A.Ş'de fiilen çalışmadığını, suça konu yönetim kurulu üyeliğinin sadece kağıt üzerinde olduğunu ifade etti.

Kalafat, söz konusu şirkete herhangi bir sermaye koymadığını ve şirketten kar payı almadığını belirterek, isnat edilen suçla ilgisi bulunmadığı gerekçesiyle beraatını talep etti.

Sanık Ahmet Yılmaz da şirketin kağıt üzerinde yönetim kurulu üyesi olduğunu ifade ederek, şirketin hiçbir kararında yer almadığını, bu nedenle de beraatını istediğini dile getirdi.

Ahmet Yılmaz'ın avukatı Gökay Seferoğlu ise müvekkilinin söz konusu şirkette işini kaybetme korkusuyla yönetim kurulu üyesi olmayı kabul ettiğini savunarak, ''Müvekkilim sadece bir çalışandır. Söz konusu şirkette 1000 TL ücret almaktadır. Ücretli olarak çalışan müvekkilimin şirketin ortağı olması da düşünülemez'' diye konuştu.

Sanık Cem Uzan ve Tunç Buruşukoğlu'nun avukatlarından Şaylan Çığgın da davanın sahte fatura kullanımı iddiasıyla açıldığını kaydederek, vergi mahkemesinin dosyadaki faturaların sahte olmadığına dair kesinleşmiş kararı bulunduğunu öne sürdü.

Cumhuriyet savcısının mütalaasında faturaların sahte olduğunu belirttiğini anlatan Çığgın, faturaların sahte olup olmadığı yönünde bilirkişi raporu aldırılmasını talep etti.

Mahkeme, verdiği ara kararda, dosya kapsamı ve toplanan delilleri göz önüne alıp kovuşturmayı genişletme yönündeki taleplerin reddine hükmetti.

Daha sonra söz alan sanık Cem Uzan ve Tunç Buruşukoğlu'nun avukatlarından Mehmet Ferhat Ünalan da mahkemenin son iki celsedir savunmayı kısıtlar nitelikte ve adil yargılanma ilkesini gözetmeden karar vermeye çalıştığını ileri sürdü.

Mahkemenin, savunmaya ilişkin delillerin toplanmasına izin vermediğini, bu nedenle mahkeme hakiminin tarafsızlığı konusunda şüpheye düştüklerini iddia eden Ünalan, ''Reddi hakim'' talebinde bulundu.

''Reddi hakim'' talebini yerinde görmeyen mahkeme, talebin karara bağlanması için dosyanın Bakırköy Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi hakimliğine gönderilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

-İDDİANAME-

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının ihbarı üzerine 2006'da başlatılan soruşturmanın 2007'de tamamlanmasının ardından Cumhuriyet Savcısı Sedat Kırca tarafından iddianame hazırlandı.

İddianamede, Yönetim Kurulu Başkanı Tunç Buruşukoğlu, Yönetim Kurulu üyeleri Ahmet Yılmaz, Hasan Kalafat ve Yusuf Bozan'dan oluşan ve gerçek sahibinin Cem Uzan olduğu belirtilen Mavi Ulaşım ve Haberleşme A.Ş'de 2002'de vergi incelemesi yapıldığı anlatılıyor.

Şirketin 2002 yılı hesap döneminde gerçek olmayan muamelelere ilişkin sahte belgeler düzenlenip kullanıldığına yer verilen iddianamede, bir kısım harcama belgelerinin de yok edildiğinin delillerle anlaşıldığı ifade ediliyor.

İddianamede ''vergi kaçakçılığı'' suçunu işledikleri ileri sürülen sanıkların, Vergi Usul Kanunu'nun 359/b-1 maddesi uyarınca 3 ile 5'er yıl arasında hapisle cezalandırılmaları isteniyor.


aa