ERZİNCAN’DA ’Ergenekon silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçlamasıyla dava açılan, aralarında 3’üncü Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk ile Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in de bulunduğu 14 sanığın yargılandığı davanın 4’üncü duruşması dün yapıldı. Duruşmada ilk sözü tutuklu sanık Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner aldı. Gazetelerden okuduğuna göre, duruşmanın yapıldığı saatlerde jetlerin ve askeri konvoyların geçtiğini anımsatan İlhan Cihaner, sözlerine espri ile başlamak istediğini belirtti, “Mahkemenin yapıldığı bölge, hava sahasına ve konvoy geçisine kapatılsın” dedi. Cihaner’in esprisi sanıklar, yakınları ve avukatları güldürdü.

‘Cemaatlere STK denmez’

Mahkemeye kendisini aklayacak bazı belgeler sunacağını ve düzetlmeler yapacağını anlatan Cihaner, İsmailağa Cemati’yle ilgili olarak 2007’de başlattığı soruşturmayı iddianamede bahsedildiği gibi ’durup dururken’ açmadığını söyledi. Soruşturmayı sağduyulu Erzincanlı bir grup tarafından gönderilen ihbar mektubu üzerine başlattığını belirten Cihaner, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Taner Aksakal’ın önceki gün duruşmada cemaatleri Sivil Toplum Kuruluşu olarak nitelendirmesini eleştirdi. Cihaner, “Cemaatlere ’STK’ denmez. Yargıtay zaten bizden önce Fethullah Gülen ismini suç örgütü demiş, fakat Gülen zaman aşımından beraat etmiştir. Beni aklayacak delil niteliğindeki belgeleri mahkemeye sunuyorum” dedi ve elindeki belgeleri verdi.

Kendini ayetlerle savundu

Kendilerinin din düşmanı olarak gösterildiğini ileri süren Üsteğmen Ergut, “Hastanede fişleme yapmışım. Sülelamin yüzde 90’ı dindardır. Hemşire olan kız kardeşim türbanlıdır. Cumhurbaşkanı bile istese, türbanlılar hakkında rapor tutmam. İddia makamının doldurduğu belgeler, şüphelerle dolu ve bana ait değildir. Baraj gölünde bulunan mühimmatın üzerinde TSK yazsaydı, ömür boyu hapisteydik. Emniyet tarafından uygulanan komploların kurbanıyım” dedi. Ergut, “Bu beni sıkıntıya sokacak ama” dedikten sonra, yalancı şahitlikle ilgili Kuran’dan ayetler okudu ve açıklamalar yaptı.

Duruşmada tutuklu sanıklardan Jandarma İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Üsteğmen Ersin Ergut ile Astsubay Orhan Esirger de ifade verdi. Her iki sanık da iddiaları reddetti.


Vatan