Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, Danıştay'ın YÖK'ün Mart 2010 tarihinde aldığı yeni katsayı kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle açılan davayı reddetmesini olumlu bulduklarını ve Danıştay'ın kararını desteklediklerini söyledi.

DES Genel Başkanı Avcı, yaptığı yazılı açıklamada, katsayı adaletsizliğinin kaldırılmasının uygun olduğunu söyledi. Danıştay'ın verdiği kararın adaletsizliği tam olarak gideremediğini ancak yine de gelecek adına umut verici olduğunu ifade eden Avcı, Danıştay'ın doğru karar vermekte geç kalmış olmasının milyonlarca gencin umutlarını bir sonraki yıla ertelemesine neden olduğunu da belirtti.

Avcı, katsayı farkı sorunuyla ilgili yaşanan sürecinin Türkiye'de eğitim sistemini sürekli tartışılır hale getirdiğini savundu. Böylece milyonlarca öğrencinin kafasının karıştırıldığını, kendilerini kobay gibi hissettiklerini ifade eden Avcı, oysa katsayının değil asıl konuşulması gereken konuların başında eğitim sistemini çıkmaza sokan, üniversite kapılarında milyonlarca öğrenciyi acımasızca bekleten orta öğretimdeki yapılandırmanın ele alınması gerektiğini söyledi. Avcı, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Avrupa Birliği ülkelerinde ortaöğrenimin yüzde 70'i mesleki ve teknik eğitim, yüzde 30'u akademik eğitim seviyesinde seyrediyor. Türkiye'de durum bunun tam tersi. Bu nedenledir ki AB'de üniversite önlerinde büyük yığılmalar olmuyor. Niteliksiz işsizler ordusu yığılmıyor. Hiçbir AB ülkesinde ortaöğretimden yüksek öğretime geçişte böyle bir adaletsizlik yoktur. Tam tersine meslek lisesi mezunları lehine daha da ayrıcalık tanınır. AB mesleki ve teknik eğitimin geliştirilmesi için çok büyük adımlar atmaktadır. Ülkemizde de mesleki eğitimin önündeki engellerin acilen çözülmesi gerekir." (ANKA)
(BR/HF)