Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun, CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan’ın soru önergesine verdiği yanıt ders kitaplarının 2003 yılından bu yana 79 kez dava konusu olduğunu ortaya koydu.

Çubukçu, CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan’ın Talim Terbiye Kurulu ve ders kitaplarına ilişkin soru önergesini yanıtladı. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın kurulduğu 1926 yılından bu yana 34 başkan tarafından asaleten ve vekaleten yürütüldüğünü kaydeden Çubukçu, başkanlık görevini yürütenlerin emeklilik, başka göreve atanma, kendi isteği ve ölüm gibi nedenlerle görevlerinden ayrıldığını söyledi.

Bakanlığının üst düzey yönetici kadrolarına atamaların ve bunların görevden alınmalarının mevzuat hükümleri çerçevesinde gerçekleştirildiği ifade eden Mumcu şunları söyledi:

“Bireylerin değişen ve çeşitlenen beklentilerini karşılayabilmek amacıyla eğitim sisteminde ve buna bağlı olarak yönetmeliklerde bazı değişiklikler yapılması kaçınılmazdır. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı bu değişiklikleri araştırma, inceleme ve sosyal tarafların katkılarıyla şeffaf ve katılımcı bir anlayışla yapmaktadır.”

2003 yılından bu yana Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nca çıkarılan yönetmelik ve yönerge ile bunlara bağlı düzenlemelerle ilgili 6’sı Asliye Hukuk ve İdare Mahkemesi’nde, 103’ü Danıştay’da olmak üzere toplam 109 dava açıldığını belirten Çubukçu, halen devam eden dava sayısının 29 olduğunu bildirdi.

Çubukçu, ders kitaplarının incelenmesinin objektif kriterlere göre yapıldığını belirtirken 2003 yılından bu yana ders kitabı, kitap, CD ve benzeri eğitim araçları ile ilgili olarak 79 dava açıldığını, 30 davanın ise halen devam ettiğini kaydetti.

Çubukçu, “Sözkonusu tarihten bu yana incelenmek üzere 3 bin 512 takım eğitim aracı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığına intikal etmiş, bunun yüzde 2,24’ünün dava konusu olduğu belirlenmiştir” dedi.
(Vatan)