Hrant Dink’in arkadaşlarının Başbakanlık’a MİT’le ilgili sordukları soruya “Başvurunuzdaki kurum özerk konumda olduğundan, talebinizi ilgili firmaya şahsen iletmeniz gerekmektedir” yanıtı geldi

Serkan AKKOÇ/AHT

CİNAYETE kurban giden Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in arkadaşları Ümit Kıvanç, Eylem Yılmaz ve Anıl Fisun, “Bilgi Edinme Hakkı”nı kullanarak bir süre önce devlet kurumlarına gönderdikleri cinayetle ilgili soruların cevaplarını basınla paylaştı. Kıvanç, Başbakanlık’a sordukları “MİT’in cinayetle ilgili hiçbir istihbarat kırıntısına ulaşmamış olması mümkünmü?” yönündeki soruya gelen “Belirttiğiniz kurum özerk konumdadır. Talebinizi ilgili firmaya şahsen iletmeniz gerekmektedir” şeklindeki cevapta MİT’ten “firma” şeklinde bahsedilmesinin kendilerini bir kez daha şaşırttığını belirtti.

‘ALAY EDİLDİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ’
Cevapta MİT’e firma denilmesinin kendilerini şaşırttığını belirten Kıvanç, “MİT’e sorsaydık, ‘Biz gizli bir kurumuz. Adresimizi nerden buldunuz?’ diye bir yanıt alabilirdik” ifadelerini kullandı. Kendilerine verilen cevaplardan, “Kusura bakmayın, biz henüz ciddiye alınacak bir devlet değiliz. Bir hukuk devleti, hiç değiliz. Kuruluş aşamasındayız” anlamını çıkardıklarını kaydeden Kıvanç, “Bu cevaptan sonra başka soru sormayacağız. Çünkü bizimle alay edildiğini düşünüyoruz” dedi.