12 Eylül Darbesi sonrasında yaşananları konu alan ‘Bu Kalp Seni Unutur Mu? adlı dizinin Diyarbakır Cezaevi’nde meydana gelen işkenceleri anlattığı bölümüyle ilgili soruşturma başlatıldı.

Diyarbakır Cezaevi’nde 1980-1982 yıllarında müdür olarak görev yapan Esat Oktay Yıldıran’ın İzmir’de yaşayan iki oğlu, sahneler üzerine ‘kişinin hatırasına hakaret’ iddiasıyla şikâyette bulundu. Soruşturma kapsamında dizinin senaristi Nilgün Öneş, yapımcısı Bahadır Atay ve Tomris Giritlioğlu ile yönetmen Aydın Bulut’un talimat yoluyla İstanbul Adliyesi’nde ifadeleri alınacak. Giritlioğlu ifade verdikten sonra açıklama yapacaklarını belirtti.

12 Eylül sonrasında 1981-1984 yılları arasında Diyarbakır Cezaevi’de 34 mahkûm hayatını kaybetti.
Yıldıran 1980-1982 tarihleri arasında cezaevinin iç güvenlik komutanı olarak görev yaptı. Yıldıran komutasında mahkûmların hücrelere sıkıştırıldığı, üzerlerine lağım suları döküldüğü, kimi mahkûmlara fare ve insan dışkısı yedirildiği ileri sürülüyor.

Dizinin dördüncü bölümünde de Esat Oktay Yıldıran’nın adı geçiyor, onun komutasında yapılan işkenceler açıkça anlatılıyordu. Yıldıran 22 Ekim 1988’de, İstanbul Kısıklı’da bir belediye otobüsünün içinde, kafasına sıkılan üç kurşunla öldürüldü. (Radikal)