Bülent TATOĞULLARI / ANTALYA (AHT)


Antalya'da düşük bel pantolon giydiği ve amirlerine karşı geldiği gerekçesiyle emniyette adeta 'istenmeyen kadın' ilan edilen ve başlattığı hukuk mücadelesinin ardından Kocaeli'ne tayin edilen 14 yıllık polis memuru Songül Demir, Emniyet Genel Müdürlüğü Merkez Disiplin Kurulu tarafından 7 ayrı suçlamayla cezalandırıldı. Kurul Demir'e, "Özrü olmaksızın işe gelmemek", "Kılık kıyafet yönetmeliğine aykırı davranmak", "Zorunluluk olmadan rütbe sırasına uymayarak başvuruda bulunmak" ve "Amir veya üstlerini dövme girişiminde bulunup hakaret etmek" suçlarından, 9 gün maaştan kesme, 44 ay kademe ilerleme durdurması ve kınama cezaları verdi. Kadın polisin şikâyetçi olduğu 1 emniyet müdürü, 3 emniyet amiri ve 3 polis memuruna ise ceza verilmesine gerek olmadığı kararlaştırıldı.

İNSAN HAKLARI KURULU'NA BAŞVURMUŞTU
Antalya Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Beldibi Polis Merkezi'nde görev yapan 14 yıllık Polis Memuru Songül Demir hakkında 1 yıl önce, mazeretsiz ve izinsiz olarak işe gelmemek, düşük bel pantolon giyerek kılık kıyafet yönetmeliğine aykırı davranmak ve aldığı doktor raporunu zamanında amirlerine bildirmemek suçlamalarıyla tutanak tutulunca, kadın polis hukuk mücadelesi başlattı. Görev yaptığı şube değiştirilen 1 çocuk annesi Songül Demir, İdare Mahkemesi'ne başvurup geri döndü ancak daha sonra dönemin Antalya Valisi Alaaddin Yüksel imzasıyla yeniden başka bir şubeye gönderildi. Bu süre zarfında hakkında yeni suçlamalarla tutanak düzenlenen Songül Demir, Antalya İl İnsan Hakları Kurulu'na başvurup "Sistematik olarak insan onuruna yakışmayan, aşağılayıcı, yıldırıcı ve hukuk dışı baskılara maruz kaldığını" iddia etti. Demir ayrıca, taciz, keyfi muamele ve haksız tutanak düzenlemekle suçladığı amirleri ve bazı meslektaşlarından şikâyetçi oldu.

ŞİKAYETÇİ OLDUĞU POLİSLER SUÇSUZ BULUNDU
Amirleri ve meslektaşlarının da Demir'den şikâyetçi olmaları üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü soruşturma başlattı. Soruşturma sürerken, Songül Demir Kocaeli'ne, şikâyetçi olduğu 7 polisten 5'i de başka illere tayin edildi. Hazırlanan müfettiş raporu Emniyet Genel Müdürlüğü Merkez Disiplin Kurulu'na gönderildi. Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Doğan Kılınç başkanlığında 30 Eylül'de toplanan kurul, Songül Demir'in şikâyetçi olduğu 4. Sınıf Emniyet Müdürü Ramazan Ahmet Taşır, emniyet amirleri Saffet Buhurcu, Nesimi Oral ve Eyüp Tatlı ile polis memurları Fedai Şahin, İbrahim Binbir ve Mesut Tuzlu'ya ceza verilmesine yer olmadığını kararlaştırdı.

7 AYRI SUÇTAN CEZA ALDI
Kurul, Songül Demir'e ise, 7 ayrı suçtan toplam 9 gün maaştan kesme, 44 ay kademe ilerleme durdurması ve kınama cezası verilmesini karara bağladı. Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Doğan Kılınç, Polis Başmüfettişi Ayten Ertekin, Personel Dairesi Başkanı Muammer Bucak, İkmal ve Bakım Dairesi Başkanı Feridun Taşçı ve Disiplin İşleri Hukuk Müşaviri Recep Ali Ertan'dan oluşan kurulun verdiği bu karar, 20 Ekim'de Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal tarafından da onandı. Kadın polisin bu cezalara itiraz edeceği öğrenildi.

O SUÇLAR VE CEZALAR ŞÖYLE
Emniyet Genel Müdürlüğü Merkez Disiplin Kurulu'nun kararında kadın polis Songül Demir'e verilen cezalar şöyle açıklandı:

- "Amir ve üstlerine iletmesi gereken bilgileri zamanında iletmemek" suçundan 4 ay kademe ilerleme durdurma,

- "İzinsiz ve mazeretsiz 24 saat işe gelmemek" suçundan 3 gün aylık kesme,

- "Kılık Kıyafet Yönetmeliği'ne aykırı giyinmek" suçundan 3 gün aylık kesme,

- "Hizmet içinde resmi sıfatın gerektirdiği saygınlığı ve güven duygusunu sarsacak eylem ve davranışlarda bulunmak" suçundan 16 ay kademe ilerleme durdurma,

- "İzinsiz ve mazeretsiz 24 saat işe gelmemek" suçundan 3 gün aylık kesme,

- "Zorunluluk olmadan rütbe sırasına uymayarak başvuruda bulunmak" suçundan kınama,

- "Amir veya üstlerini dövme girişiminde bulunmak ve hakaret etmek" suçundan 24 ay kademe ilerleme durdurma.