Sanıkların, ''2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasasına muhalefet ettiği'' savunularak, 3'er yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları istendi.
    
İddianamede, KESK'e bağlı Eğitim-Sen'in, geçen yıl, ''Demokratik, kamusal, nitelikli eğitim; örgütlü, güvenceli çalışma hakkı'' adı altında ülke genelinde imza kampanyası düzenlediği belirtildi.
    
Emniyetin, imzaların Milli Eğitim Bakanlığı ve Başbakanlığa verilmesi için illerden gelen sendika temsilcilerinin Ankara'da toplanacağını haber aldığı ifade eden iddianamede, Emniyet yetkililerinin, ''toplumsal olayların önüne geçmek, olumsuz eylemlerin yaşanmaması ve yasa dışı toplantının yapılmaması için sendika temsilcileriyle görüşme yaptığı, ancak sendika temsilcilerinin Emniyet yetkililerine olumsuz cevap verdiği, bunun üzerine, polisin, eylemin yapıldığı 17 Nisan 2010'da önlem aldığı kaydedildi.
    
Miting günü, çeşitli sivil toplum kuruluşu, sendika ve konfederasyonların yetkilileri olan sanıkların, Türkiye'nin değişik illerinden gelen yaklaşık 10 bin kişiyi, beraber hazırladıkları organizasyonla şehir merkezinde topladıkları anlatılan iddianamede, Ankara Valiliğinin ise bu toplantıya izin vermediği bildirildi.
    
Şehir merkezinde biraraya gelen yaklaşık 10 bin kişilik kalabalığın, Kurtuluş Kavşağı, Ziya Gökalp Caddesi, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı önü ve Kolej Kavşağı güzergahını araç trafiğine kapatacak şekilde kortej oluşturduğu anlatılan iddianamede, güvenlik güçlerinin, bu kalabalığı yönlendiren sanıklara ve yolları kapatan kalabalığa, yasa dışı toplantının dağılması yönünde ikazda bulunduğu ifade edildi.
    
Ancak bu ikaza aldırış edilmeyerek, eylemin sürdürüldüğü kaydedilen iddianamede, saat 10.15'ten 14.30'a kadar şehir trafiği ve yollarının kapatıldığı belirtildi.
    
İddianamede, sanıkların, ''Yasadışı gösteriyi düzenledikleri ve kitleleri yönlendirdikleri'' savunularak, bu eylemlerinin ''2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasasına muhalefet'' suçunu oluşturduğu öne sürüldü.
    
İddianamede, eski KESK Genel Başkanı Sami Evren ve Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç'ın da arasında bulunduğu, çoğu KESK üyesi 42 kişinin 1 yıl 6'şar aydan 3'er yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talebinde bulunuldu.


AA