Adalet Bakanlığı, Etimesgut davasının görülmesi için Sincan Yenikent F Tipi Cezaevi Kampüsünü adres olarak gösterdi. 2005-2009 yılları arasında yapıldığı iddia edilen değişik yolsuzluk olayları sonrası başlatılan Etimesgut Belediyesi davasında çoğu tutuklu 98 sanığın bulunması nedeniyle, davanın Sincan Ağır Ceza Mahkemesi salonunda görülmesinin imkansızlığı karşısında duruşma için cezaevinin belirlenmesi, Ergenekon davasından sonra bir ilk oldu. Ergenekon davasının da sanık sayısının çok olması nedeniyle Silivri cezaevinde görülmesine karar verilmişti.

Etimesgut Belediyesi'nde 2005 ve 2009 yılları arasında yapıldığı iddia edilen değişik yolsuzluk olayları üzerine yapılan şikayet nedeniyle Sincan Cumhuriyet Savcılığı'nda hazırlık soruşturması yapılmış ve eski Belediye Başkanı ile birlikte çok sayıdaki görevlinin tutuklanmasına karar verilmişti. Yapılan sorgulama neticesinde Sincan Ağır Ceza Mahkemesine dosya intikal etmiş, Sincan Ağır Ceza Mahkemesi ise olayı "örgütlü bir suç" olarak kabul etmek suretiyle "görevsizlik kararı" vererek dava dosyasını Ankara Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesine (eski DGM) yollanmasına karar vermişti.

-98 SANIĞIN YANI SIRA BİR ÇOK AVUKAT VAR-

İzlenen süreçte, dosya kendisine intikal eden Ankara Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi davada kendisini yetkisiz görerek "görevsizlik kararı" verdi.
Bu suretle ortada kalan davanın hangi mahkemede görüleceğinin belirlenmesi için dosyanın yollandığı Yargıtay 5. Ceza Dairesi, davanın görüleceği yer olarak Sincan Ağır Ceza Mahkemesini belirledi. Dava dosyasında 13 şikayetçi kişi, iki ihbarcı kurum ve çoğu tutuklu olmak üzere 98 sanık bulunuyor. Sanıklar arasında, halen tutuklu bulunan Etimesgut eski Belediye Başkanı Serhat Kemal Yılmaz, eski Belediye Başkan Yardımcıları Osman Başbozkurt, Zafer Altınkaynak, İhsan Ağcan, Nurettin Karabal ve Mustafa Yılmaz, Etimesgut'taki Orhan Tan Huzurevi'nin eski Müdürü Ali Kaya, eski Zabıta Müdürü Mustafa Güven ile çoğunluğunu belediye yetkilileri ve firma sahiplerinin oluşturduğu kişiler yer alıyor.
Her sanığın birden fazla avukatı olması, sanıklar, şikayetçiler, avukatlar, yüzlerce tanık ve çok sayıda dinleyicinin, Sincan Ağır Ceza Mahkemesi salonuna sığmasının imkansızlığı karşısında, Adalet Bakanlığı'nın, bu davanın görülmesi için "Sincan Yenikent F Tipi Cezaevi Kampüsünü" adres olarak gösterdi.
Duruşma, 1 Aralık 2010 tarihinde saat 08.30'da Sincan F tipi cezaevinde görülecek. Bu duruşmanın cezaevinde görülecek olması, Ergenekon davasının Silivri cezaevinde görülmeye başlamasının ardından yaşanan ikinci dava olarak kayıtlara geçecek.(ANKA)
(BRŞ/ÖMR)