MHP Kayseri Milletvekili adayı Yusuf Halaçoğlu'na, Türk Tarih Kurumu'nda (TTK) 2009'da bastırdığı “Anadolu'da Aşiretler, Cemaatler,Oymaklar” kitabı için yazar hakkı olarak 40 bin TL telif ödendi. Halaçoğlu, TTK bünyesindeki biliminsanlarından oluşan Türkiye'nin Sosyal ve Kültürel Tarihi Projesi (TÜSOKTAR) kapsamında hazırlanan derleme eser için verilen telifi az buldu. Telif ücretinin 100 bin TL olması gerektiğini iddia eden Halaçoğlu, mahkemeye başvurarak 15 yıl başkanlık yaptığı TTK'ya dava açtı.Dava, TTK'nın eski ve yeni başkanını karşı karşıya getirdi.

23 ESER BASILDI

TÜSOKTAR bünyesinde bugüne kadar 23 eser hazırlandığını aktaran TTK Başkanı Prof.Dr. Ali Birinci, bunların hiçbirindeHalaçoğlu gibi telif sorunu yaşanmadığını belirtti. Birinci, “Kitap, TTK tarafından bir araştırma projesi olarak ortaya konuldu. 15 biliminsanı bu kitap üzerinde yıllarca çalıştı. Bilim insanlarına çalışmaları karşılığı ödemeler yapıldı. Bunların belgelerini mahkemeye sunduk” dedi. Birinci, derleme eserler için ödenen telif miktarı olan 40 bin TL'yi Halaçoğlu'na verdiklerini, ancak kendisinin 100 bin TL istediğini aktardı. Birinci, buna karşılık TTK'nın da kitabın TÜSOKTAR projesi eseri olduğununmahkemece kararlaştırılması içinHalaçoğlu'na karşı dava açtıklarını anlattı. Bu davanın lehlerine sonuçlanmasının ardından Birinci, TTK'nın uğradığı zarar nedeniyle tazminat davası açacaklarını söyledi.

240 TL'YE SATILIYOR

Birinci, baskı için Halaçoğlu tarafından TTK'ya verilen suretlerinde kitabın TÜSOKTAR tarafından hazırlandığının gizlendiğini öne sürdü. Kitap metninin internette pazarlandığını da açıklayan Birinci, eserin bir kazanç vesilesi yapılmasının ahlâkî ve hukukî olmadığını kaydetti. Kitabın, Togan Yayıncılık tarafından sadece bir ay önce yeni baskısının yapıldığı ve 240 TL'den satıldığı belirtildi.

‘Proje benim'

Yusuf Halaçoğlu hakkındaki iddialarla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Telif düzeltme davası açtım. Telif sözleşmesi imzalamıştık. Onu değiştirerek derleme statüsüne soktular. TÜSOKTAR projesini ben yürütüyorsam, proje benimse kitabın TÜSOKTAR'ın olması TTK'nın olduğu anlamına gelmez ki. Kitabı yazan benim telifi bana ait. TTK Başkanı Birinci- 'yi yanlış yönlendirmem söz konusu olamaz. Yayın kurulu var, yönetim kurulu var, ben yanlış yönlendirdiysem onlar neden düzeltmemiş.” Mahkemenin tayin ettiği üç bilirkişinin konuyla ilgili farklı farklı görüş bildirdiğini aktaran Halaçoğlu'nun avukatı Semih Ersoy da, telif düzeltme davasının Çarşamba günü görüleceğini belirtti.

Halaçoğlu belge gizledi

2008 yılında TTK Başkanlığı'na atanan Prof. Dr. Ali Birinci, selefi Yusuf Halaçoğlu'nun “Anadolu'da Aşiretler, Cemaatler, Oymaklar” isimli kitabını TTK'ya bastırırken yalan söylediğini ve belge gizlediğini savundu.



HABER: İrfan DUMLU- BUGÜN GAZETESİ