9 kez ağırlaştırılmış müebbetle yargılanan tutuklu sanık Kayseri Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz'ün avukatları, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararını gerekçe göstererek dosyanın askerî mahkemeye gönderilmesini istedi. Bu talep, oybirliğiyle reddedildi. Bunun üzerine avukatlar 'reddihâkim' talebinde bulundu. Mahkeme, bu talebin değerlendirilmesi için dosyanın bir üst mahkeme olan 4. Ağır Ceza'ya gönderilmesini kararlaştırdı. Davanın nerede görüleceğine bu mahkeme karar verecek.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahke-mesi'nde görülen duruşmada tutuklu sanıklar Albay Temizöz, Kamil Atağ, Tamer Atağ, Fırat Altın (Abdulhakim Güven), Hıdır Altuğ, Adem Yakin ve Kuktel Atağ katıldı. Sanık Temizöz'ün avukatları Anayasa Mahkemesi'nin, 'askere sivil yargı yolunu açan düzenlemelerin iptal edilen hükümlerinin yürürlüğünün de durdurulmasına' ilişkin kararını gerekçe gösterip mahkemenin görevsizlik kararı vererek, sanıkla ilgili dosyanın askerî mahkemeye gönderilmesini, diğer sanıkların da özel yetkili mahkeme yerine Şırnak Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasını talep etti. Müdahil avukat Tahir Elçi ise bu talebin hukuki dayanağının bulunmadığını, bu nedenle kabul edilmemesini istedi. Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme, talebi oybirliğiyle reddetti. Daha sonra devam edilen davada söz alan sanık avukatları mahkemenin tarafsız olmadığını düşündüklerini belirterek, mahkemenin tüm üyeleri hakkında 'reddihâkim' talebinde bulundu. Mahkeme heyeti, bu talep üzerine duruşmaya ara verdi. Verilen aranın ardından mahkeme, sanık avukatlarının mahkemenin tüm üyeleri hakkındaki 'reddihâkim' talebinin değerlendirilmesi için dosyanın 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesini oybirliğiyle kararlaştırdı. Davanın hangi mahkemede görüleceğine 4. Ağır Ceza karar verecek.

Reddihakim talebi daha önce REDDEDİLMİŞTİ

Aynı davada daha önce de müdahil avukatlar, duruşmalarda yaşanan bazı olaylar sebebiyle devletin tarafsızlığını kaybettiğini öne sürmüş ve reddihâkim talebinde bulunmuştu. Talebi kabul eden mahkeme heyeti, dosyayı yine 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermişti. 4. Ağır Ceza Mahkemesi ise müdahil avukatların talebini reddederek, yargılamanın 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam etmesi yönünde karar vermişti.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 104 sayfalık iddianamede, sanıklardan Cemal Temizöz'ün 9, Kamil Atağ'ın 7 kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor. İddianamede, Temizöz'ün 1993'te Cizre'de 'terörle mücadele ediliyor' görüntüsü altında 'korucu, itirafçı ve uzman çavuşlardan bir grup oluşturduğu' ileri sürülüyor. ZAMAN