AA


Cumhurbaşkanlığı sitesinden yapılan açıklamada, "5952 sayılı "Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun" Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Anayasanın 89 uncu maddesinin birinci fıkrası ile 104 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi uyarınca yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilmiştir" denildi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayladığı 5952  sayılı “Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında  Kanun” ile kurulması öngörülen “Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı”nın  operasyonel görevi olmayacak.

Kanuna göre, terörle mücadeleye ilişkin politika ve stratejileri  geliştirmek ve bu konuda ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu  sağlamak üzere İçişleri Bakanlığına bağlı Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı  kurulacak.
Güvenlik kuruluşları ve ilgili kurumlar arasında terörle mücadele  alanında gerekli koordinasyonu sağlamak, bu alandaki politika ve uygulamaları  değerlendirmek amacıyla Terörle Mücadele Koordinasyon Kurulu oluşturulacak.
Kurul; İçişleri Bakanı'nın başkanlığında, Genelkurmay İkinci Başkanı,  Jandarma Genel Komutanı, MİT, Adalet, İçişleri ve Dışişleri Bakanlıkları  müsteşarları, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı, Emniyet Genel Müdürü ve Sahil  Güvenlik Komutanı'ndan oluşacak. Gerektiğinde gündemle ilgili diğer kurum ve  kuruluş temsilcileri de toplantıya davet edilebilecek.

İçişleri Bakanı'nın daveti üzerine toplanacak Kurulun gündemi, Kurul  üyelerinin görüşleri alınarak İçişleri Bakanı tarafından belirlenecek.

94 KİŞİLİK KADROYLA ÇALIŞACAK

Müsteşarlık merkez teşkilatına; Müsteşar, 2 müsteşar yardımcısı, 6 daire  başkanı olmak üzere 94 kadro ihdas edilecek. Bu kadrolar, hukuk müşaviri, uzman,  çözümleyici, programcı, mütercim, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, mühendis,  istatistikçi, sosyolog, psikolog, antropolog gibi unvanlardan oluşacak.

Müsteşarlık, gerekli görülen görevler için hizmet süreleri belirtilmek  kaydıyla Müsteşarın teklifi ve İçişleri Bakanının onayı ile özel ihtisas ve  araştırma komisyonları kurabilecek.

Müsteşarlığın, güvenlikle ilgili operasyonel bir görevi olmayacak.

Müsteşar, müsteşarlığın görev ve hizmetlerinin mevzuata uygun olarak  yürütülmesinden, İçişleri Bakanına karşı sorumlu olacak.

İSTİHBARAT DEĞERLENDİRME MERKEZİ

Terörle mücadele alanında oluşturulacak politika ve stratejilerle  alınacak tedbirlere esas olmak üzere, ilgili birimlerden stratejik istihbaratın  alınması ve değerlendirilmesi amacıyla doğrudan Müsteşara bağlı İstihbarat  Değerlendirme Merkezi oluşturulacak.

Bu çerçevede, güvenlik kuruluşları ve istihbarat birimleri ile Dışişleri  Bakanlığınca elde edilecek stratejik bilgi ve istihbarat bu merkezde  değerlendirilecek.

Terörle mücadeleye yönelik strateji belirlemek amacıyla ihtiyaç duyulan  istihbari bilgiler, Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı, MİT  Müsteşarlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet  Genel Müdürlüğü tarafından Müsteşarlığa verilecek. Bu bilgiler doğrultusunda  yapılacak analiz ve değerlendirmeler ilgili birimlerle paylaşılacak.

Müsteşarlık, Planlama, Koordinasyon ve Sosyal Destek Daire Başkanlığı,  Araştırma-Geliştirme Daire Başkanlığı, İletişim Daire Başkanlığı, Dış İlişkiler  Daire Başkanlığı ana hizmet birimlerinden oluşacak.
İnsan Kaynakları ve Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı adı altında  yardımcı hizmet birimi bulunacak olan Müsteşarlığın, Strateji Geliştirme Daire  Başkanlığı, Hukuk Müşavirliği ve Müsteşarlık Müşavirleri adı altında danışma  hizmet birimleri olacak.

ON “MÜSTEŞARLIK MÜŞAVİRİ” ÇALIŞABİLECEK

Müsteşarlıkta, terörle mücadele alanında özel bilgi ve ihtisasından  yararlanılmak üzere, Devlet Memurları Kanunu ve diğer kanunların sözleşmeli  personel çalıştırılması hakkındaki usul ve esaslarına bağlı olmaksızın, İçişleri  Bakanı'nın onayıyla, en çok on “müsteşarlık müşaviri” unvanıyla sözleşmeli  personel çalışabilecek.
Personelin sözleşme usul ve esasları, müsteşarlık tarafından tespit  edilecek. Kanuna ekli cetvelde belirlenen tavan ve taban ücretleri arasında  kalmak üzere, müsteşarın teklifi ve bakanın onayıyla aylık brüt sözleşme ücreti  ödenecek.
Müsteşarlıkta sözleşmeli personel olarak istihdam edilenler için  belirlenen esaslar çerçevesinde, ikramiye ve teşvik ikramiyesi ödenebilecek.

Bu şekilde çalıştırılma, sözleşme bitiminde kamu kurum ve kuruluşlarında  herhangi bir pozisyon, kadro açısından kazanılmış hak oluşturmayacak.

YABANCI UZMAN

Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığında, özel uzmanlık isteyen konularda  kadro karşılığı olmaksızın, tam gün, kısmi gün, belli bir konu veya proje  bazında, konu ya da projenin süresi ile sınırlı tutulmak koşuluyla sözleşmeli  personel ve yabancı uzman çalıştırılabilecek.

Başbakanlık merkez teşkilatında sözleşmeli personelin yararlandığı ücret  artışlarından Müsteşarlıkta çalışan sözleşmeli personel de aynı usul ve esaslara  göre aynen yararlandırılacak. Söz konusu personele, ocak, nisan, temmuz ve ekim  aylarında birer aylık sözleşme ücreti tutarında ikramiye ödenecek.
Üstün gayret ve çalışmaları sonucunda emsallerine göre başarılı çalışma  yaptıkları tespit edilenlere, Müsteşarın teklifi üzerine Bakan onayı ile haziran  ve aralık aylarında birer aylık sözleşme ücreti tutarına kadar teşvik ikramiyesi  verilebilecek.

Müsteşarlık, kanunla belirlenen görevleri yaparken, bakanlıklar, kurum ve  kuruluşlarla iş birliği içerisinde çalışacak. Müsteşarlık tarafından istenen her  türlü bilgi ve belge talebi, ilgili bakanlık, kurum ve kuruluşlar tarafından  gecikmeksizin yerine getirilecek.

ÖRTÜLÜ ÖDENEK

Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol  Kanununa tabi genel bütçeli bir idare olacak. Kanun kapsamında yürüttüğü ve  gizlilik içeren işler için Müsteşarlık bütçesine örtülü ödenek konulacak.
Güvenlik politikaları ve sosyo-ekonomik politikaların uyumlu bir şekilde  yürütülmesini sağlamak üzere, illerde İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü  kurulacak. Bu nedenle İçişleri Bakanlığı taşra teşkilatına 81 atama yapılacak.
İçişleri Bakanlığının hazırlayacağı yönetmelikler, kanunun yayımı  tarihinden itibaren 6 ay içerisinde yürürlüğe girecek. Hürriyet