İstanbul Cumhuriyet Başavcılığınca hazırlanan iddianamenin değerlendirilmesine ilişkin mahkeme kararında, emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü ve arkadaşları hakkında ''Ergenekon silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçundan hazırlanan iddianamenin, mahkeme heyetince incelendiği belirtildi.

Kararda, CMK'nın 170/3. maddesi gereğince, iddianamede bulunması gereken hususların tek tek gösterildiği ve aynı kanunun 174. maddesine göre ise iddianamenin iade edilmesini gerektirecek herhangi bir husus görülmediği kaydedilerek, iddianamenin kabul edilmesine hükmedildiği belirtildi.

''İddianame, dosya üzerinde üye Hakim Oktay Kuban'ın iddianamenin iadesi yönündeki karşı oyu ve oy çokluğu ile karar verildi'' ifadesi kullanılan kararda, hakim Kuban'ın muhalefet şerhi gerekçeleri sıralandı.

Hakim Kuban, ''muhalefet şerhi'' yazısında, CMK'nın 160/2. maddesine göre Cumhuriyet Savcısının maddi gerçeğin araştırılması ve adil bir yargılamanın yapılabilmesi için emrindeki adli kolluk görevlileri marifetiyle şüphelinin lehine ve aleyhine olan delilleri toplayarak muhafaza altına almak ve şüphelinin hakkını korumakla yükümlü olduğunu belirtti.

Hakim Kuban, ''İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının iddianamesinin CMK 170 ve 174. maddeleri gereğince iade edilmesi gerektiği görüşünde olduğumdan iddianamenin kabulü yönündeki sayın çoğunluğun görüşüne katılmıyorum'' ifadesini kullandı.

KUBAN, DURSUN ÇİÇEK VE TEĞMENLERİN DE TAHLİYESİNİ İSTEMİŞTİ

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından Ekim 2009`da İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi`ne atanan hâkim Oktay Kuban, daha yargılama başlamadan, sanıkların sorgusu yapılmadan delillere ilişkin hükmünü vermiş: `Delillerin hukuki niteliği tutuklama için yetersiz.` Aynı hâkim, Kasım 2009`da geçici olarak görevlendirildiği İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi`nde Dursun Çiçek`in delil yetersizliği nedeniyle tahliyesi yönünde oy kullanmıştı.

Hâkim Kuban`ın karşı oy yazısı, iddianamenin kabul kararı ile birlikte hazırlanan tensip tutanağında yer aldı. Kuban, `karşı oy` yazısında bütün tutuklu sanıkların tahliye edilmesini istedi. Yazıda, tutuklu sanıkların üzerlerine atılı suçu işlediklerine dair ileri sürülen delillerin hukuki niteliği itibarıyla sanıklar hakkında kuvvetli suç şüphesi varlığını gösteren olgular olmadığını ileri sürdü. Tahliye edilmelerini istedi. Ancak mahkeme başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu ve hâkim Mehmet Erdoğan`ın `suikast planı, fişleme, uyuşturucu, şantaj` gibi çok ağır suçlamaların yöneltildiği 9 teğmenin tutuklu kalması yönünde görüş bildirmesiyle tahliye talebi oyçokluğuyla reddedildi. Başkan ve üye hâkim Erdoğan, `Sanıklara isnat edilen suçların mahiyeti, müsnet suçu işlediklerine dair kuvvetli şüphe sebeplerinin bulunması, delil durumu, atılı suçların bir kısmının CMK 100/3 maddesinde sayılan suçlardan olması` gerekçeleriyle talebi yerinde görmedi.

Oktay Kuban, hükümete ve millete yönelik kirli tezgâhın altında imzası bulunan Deniz Albay Dursun Çiçek`i tahliye eden heyette yer almıştı. Tahliye talebini inceleyen İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi`nin bir üyesi eksik olduğu için Adalet Komisyonu, Kuban`ı geçici olarak bu mahkemede görevlendirmişti. Kuban da `delil yetersizliği` gerekçesini ileri sürerek Çiçek`in tahliye edilmesi yönünde oy kullanmıştı.

AA-SAMANYOLUHABER