Kamuoyunda ''Hal Yasa Tasarısı'' olarak bilinen Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı üzerine CHP Grubu adına söz alan Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü, yasaya katkı vermek amacıyla muhalefet milletvekillerince verilen önergelerin dikkate alınmadığını söyledi. Tasarının, sebze ve meyve sektörüne yeni bir sistem getiriyormuş gibi sunulduğunu belirten Çöllü, Kanun Hükmünde Kararnamelerle yapılan düzenlemelere paralel yasa çıkarıldığını, herhangi bir sistem değişikliğinin söz konusu olmadığını iddia etti. Üreticinin 50 kuruşa sattığı domatesin, 4-5 katı fiyatla tüketiciye satıldığını anlatan Çöllü, ''Üretici ile tüketici arasındaki fiyat farkı kimin cebine giriyor? Birileri üretici sırtından para kazanıyor'' dedi. Çöllü, üretilen sebze ve meyvelerin yüzde 75'inin kayıt dışı olduğunu öne sürerek, kayıt dışının, yapılmak istenen düzenlemeyle önleyemeyeceğini savundu. Domatesin, 6 yıl önceki fiyatla satıldığına da dikkati çeken Çöllü, tohum, gübre, ilaç ve mazot gibi girdi fiyatlarının artmasına rağmen ürün fiyatlarının aynı kaldığını, üreticinin emeğinin hakkının verilmediğini ifade etti.

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam da tasarının, denetim konusunda yetersiz olduğunu savunarak, ''Denetimde nasıl işlem yapılacağı, kayıp ve kaçağın nasıl önleneceği, hangi nitelikli insanların denetim birimlerinde görev alacağı'' gibi konularda düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.

BDP Muş Milletvekili Nuri Yaman, düzenlemenin, üreticiye ve tüketiciye herhangi bir fayda sağlamayacağını, belediye gelirlerinin ise azalmasına yol açacağını iddia etti. Üretilen ürünleri üreticiden tüketiciye ulaştıran toptancıların yüksek kazanç elde ettiğini vurgulayan Yaman, üretici ve tüketicilere fayda sağlayacak düzenleme yapılması gerektiğini söyledi. Yaman, ''Hükümetin rekabetten anladığı tek şey tekelleşme, kartelleşmedir. Pahalılığın nedeni, toptancı veya üretici değil, büyük marketlerdir. Getirilmek istenen sistemle, mağazaların belirleyeceği fiyat mekanizmasına geçilecek'' diye konuştu.

MHP Adana Milletvekili Yılmaz Tankut ise iç pazara sürülebilen ürünlerin sadece yüzde 30'unun hallere girdiğini, diğer ürünlerin kayıt dışı pazarlandığını savundu. Tankut, ''Düzenleme, sorunları ötelemekten başka bir işe yaramayacaktır. Tüketici ile üretici arasındaki toptancı sayısı azaltılmalı'' dedi. Konuşmaların ardından yapılan oylamada, tasarının 1. bölümü kabul edilerek, 2. bölümünün görüşmelerine geçildi.

AA