ANKARA - Hükümete karşı darbe, isyana teşvik, anayasal düzene karşı suçları işleyen askerlere sivil yargı yolunu açan düzenleme anayasa mahkemesi tarafından oybirliği ile iptal edildi.

Karar, askerlerin yargılandığı çok sayıda dava ve soruşturmayı doğrudan etkileyecek.

Kararın gerekçesinin Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından özel yetkili savcılıklardaki soruşturma dosyaları kapatılacak ve görevsizlik kararı ile askeri savcılıklara devredilecek.

Darbe iddiasıyla askerlerin tutuklu olarak yargılandığı davalar da askeri mahkemelere geçecek.

İşte görevsizlik kararı ile askeri savcılık ve mahkemelere devredilecek dava ve soruşturmalardan bazıları.

ERGENEKON SORUŞTURMASI
Ergenekon soruşturmasında “Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı halkı silahlı isyana teşvik” suçlaması ile çok sayıda emekli ve muazzaf asker hakkında dava açıldı.

Bazı asker şahıslar hakkındaki soruşturma ve dinleme kararları ise devam ediyor.

Bu askerlerin dava dosyaları ayrılarak görevsizlik kararı ile askeri mahkemeye gönderilecek.

Yapılan teknik takip ve telefon dinleme yetkileri ise kaldırılacak.

'KAFES PLANI' VE POYRAZKÖY KAZISI
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndaki askerlerin "Kafes Planı" isimli darbe hazırlığında olduğu iddiasıyla başlatılan soruşturmada çok sayıda subay tutuklandı.

Ergenekon soruşturması kapsamında yürütülen soruşturma sonunda hazırlanan iddianamede ilk kez muazzaf bir tuğamiralin ismi yeraldı.

7 si muazzaf kurmay albay 17 subay hakkında dava açıldı.

‘İRTİCA İLE MÜCADELE PLANI’
Genelkurmay Karargahı’nda "AKP hükümetini ve Fetullah Gülen'i Bitirme" başlığı altında bir darbe planı hazırlandığı öne sürüldü.

Planın altında imzası olduğu öne sürülen Albay Dursun Çiçek, Ergenekon soruşturması kapsamında iki kez tutuklandı, ancak yapılan itirazlar sonucu serbest kaldı.

Albay Çiçek ile ilgili soruşturma sürüyor.

ERZİNCAN SORUŞTURMASI
Erzincan Başsavcılığı’nca İsmailağa ve Fetullah Gülen cemaatine yönelik soruşturmada görev alan görevdeki 1'i binbaşı 3 istihbaratçı subay tutuklandı.

Erzurum Özel Yetkili Savcılığı'nca yürütülen soruşturmada subaylar “İrtica ile Mücadele Eylem Planı”nı Erzincan’da uygulamakla suçlandı.

ARINÇ’A SUİKAST İDDİASI
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç' a suikast iddiasıyla 7 si subay 8 asker hakkında başlatılan soruşturma askeri savcılığa devredilecek.

Gözaltına alınan iki subayın görev yaptığı özel kuvvetler komutanlığında bulunan kozmik odalarda yapılan aramalarla ilgili devlet sırrı niteliğindeki tutanaklar hiçbir işlem yapılmaksızın askeri mahkemeye gönderilecek.

ŞEMDİNLİ VE DAĞLICA DAVALARI
Askeri mahkemede görülen davalarda askere sivil yargı yolunu açan düzenleme gerekçe gösterilerek takipsizlik istendi.

Yüksek Mahkeme’nin kararı ile davaların askeri mahkemede görülmesine devam edilecek.

GÖKHAN GERÇEK NTV