Türk Sağlık-Sen 2011 yılı için sözleşmeli memurlardan ve aile hekimlerinden kesilen damga vergisinin 25 Şubat'tan sonraki kısmının hesaplanarak iadesi için Maliye Bakanlığı'na yaptığı başvurunun reddedilmesi üzerine iki dava açtı.
İdare Mahkemesinde açılan davalarda sözleşmeli memurlardan ve aile hekimlerinden yaptıkları sözleşmeler nedeniyle damga vergisi kesildiği hatırlatıldı. Torba yasa ile birlikte 25 Şubat 2011 tarihinden itibaren sözleşmelilerden ve aile hekimlerinden damga vergisi alınmasının kaldırıldığı ifade edilen dilekçede damga vergisinin kanunun yayınlandığı tarihten sonraki dönemler için kesilen miktarının hesaplanarak iade edilmesi gerektiği belirtildi.

Dilekçede kanunların yürürlüğe girdiği anda hüküm ifade ettikleri belirtilerek, "Kanunun yürürlüğü, kanunun, zaman bakımından sınırının çizilmesidir. Kanun, ileriye yürür, geçmişe yürümez. Bu anlamda 25 Şubat 2011 tarihinde yürürlüğe giren yasa hükmü uyarınca hizmet sözleşmesinin imzalandığı tarihten kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar tekabül eden damga vergisinin kesilerek geriye kalan yaklaşık 10 aya ait damga vergisinin sözleşmeli personellere iade edilmesi gerekmektedir" denildi. Aile hekimlerinde de iki yılda bir sözleşme yapıldığı hatırlatılarak yaklaşık 22 aylık tutarın geri ödenmesi istendi. Bunun aynı zamanda hukukun ve hakkaniyetin de bir gereği olduğuna dikkat çekildi.

Maliye Bakanlığının söz konusu işleminin, açıkça hukuka aykırı olduğu sözleşmeli memurlar ve aile hekimleri bakımından telafisi güç veya imkansız zararların doğacağından iptali talep edildi.


ANKA