Suç duyurusunda bulunan avukatlar adına açıklama yapan Akın Demir, Gümüşhane-Bayburt Bölge Baro Başkanlığına bağlı 42 avukat olduğunu belirterek, ''Ulaşabildiğimiz 14 arkadaşımız, hazırladığımız suç duyurusu ile ilgili metni imzaladı. Suç duyurusu metnini, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletilmek üzere Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdik'' dedi.

HSYK'nın Erzurum özel yetkili savcılarından Osman Şanal, Tarık Gür, Rasim Karakullukçu ve Mehmet Yazıcı'nın özel yetkilerinin kaldırılmasını hukuka aykırı bulduklarını ifade eden Demir, şöyle dedi:

''HSYK üyeleri burada görevini kötüye kullanmıştır. Kamu adına takip edilmesi, soruşturulması gereken bir mesele olduğunu düşünüyoruz. Gerek Gümüşhane'de, gerek Bayburt'ta, gerekse Türkiye'nin farklı illerinde suç duyurusu yapıldığını duymaktayız. Biz de demokratik hukuk devletine inanan avukatlar olarak böyle bir gerekliliğe inandığımızdan dolayı Gümüşhane ve Bayburt'taki avukatları temsilen bir suç duyurusu metni hazırladık. Değerlendirecek olan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'dır. Çünkü şüphelilerin ikametgahı Ankara'dır. Biz, Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcılığı vasıtasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı;na suç duyurusunda bulunuyoruz.''

Ülkede bir hukuk krizi yaşandığını iddia eden Demir, ''Yargı reformu ile Anayasa değişikliğinin yapılmasını istiyoruz. Avrupa ülkelerindeki HSYK yapılanması dikkate alınarak, HSYK'nın daha demokratik kimliğe kavuşturulmasını istiyoruz'' dedi.

HSYK'nın, CMK 251 maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunduklarını ifade eden Demir, ''HSYK'nın seçilmiş beş üyesi, soruşturmayı yürüten ve mahkeme kararlarını uygulayan savcıların yetkisini kaldırmak suretiyle yargılamayı yapacak olan mahkemeyi de etki altında bırakmışlardır. Karar, hem yeni yetkilendirdikleri özel savcıları, hem mahkemeyi ve hem de görevi başındaki bütün hakim ve savcıları etkileyecek niteliktedir'' diye konuştu.
Zaman