Görevi kötüye kullanmakla suçlanan kişiler hakkında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Memur Suçları Soruşturma Bürosu'nda görevli Savcı Abbas Özden tarafından açılan davanın iddianamesinde, adalet müfettişlerinin 2010 yılı içinde Ankara icra müdürlüklerinde yaptığı denetimlere dikkat çekildi.

Müfettişlerin başsavcılığa gönderdikleri yazıya atıf yapılan iddianamede şöyle denildi: "Denetimlerde, icra müdür ve müdür yardımcılarının büyük bölümünün fiilen haciz, satış, kıymet takdiri ve benzeri işlemler için daire dışına gitmedikleri halde, fiilen daire dışında işlem yapmış gibi kasadan çıkış yapmak suretiyle belirlenen oranda yol tazminatı aldıkları belirlenmiştir."

Bu durumun, Ankara İcra müdürlüklerinde yerleşmiş genel bir uygulama olduğu belirlenerek, ilgililer hakkında adli yönden gereğinin yapılması için suç duyurusunda bulunulduğu anımsatılan iddianamede, yapılan inceleme ve soruşturma sonucunda, Ankara 21. ve 22. İcra müdürlükleri olan Gayrimenkul ve İflas İcra müdürlükleri hariç diğer icra müdürlüklerinin tamamında, 5435 sayılı yasanın 48. maddesi ile değişik 3717 sayılı Adli Personel ile Devlet Davalarını Takip Edenlere Yol Gideri ve Tazminat Verilmesi ile 492 sayılı Harçlar Kanunu'nun Bir Maddesinin Yürürlükten Kaldırılması Hakkındaki Kanun'un 2. maddesinde yer alan hükümlere aykırı davranıldığı kaydedildi. İddianamede, Ankara İcra müdürlüklerinde görevli müdür ve müdür yardımcıları ile bu görevlerden emekli olmuş 111 kişinin, TCK'nın 257/1. maddesinde düzenlenen "görevi kötüye kullanmak'' suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi. Soruşturmada, 153 kişi hakkında ise "kovuşturmaya yer olmadığına'' karar verildi. Ankara 5. Asliye Ceza Mahkemesi'ne sunulan iddianamenin kabul edildiği ve haklarında dava açılan 111 kişinin yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacağı öğrenildi. ANKARA AA