ŞAİBE TARTIŞMASI

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen “2019 yılı Unvan Değişikliği Sınavı”nın sözlü mülakatı “şaibeli” olduğu gerekçesiyle tartışmaya açılmıştı.

Ankara Barosu'na kayıtlı Avukat Barış Karakurt, 2019 yılında gerçekleşen unvan değişikliği sınavının ardından gerçekleşen sözlü sınavda verilen puanlarla başarısız sayılan müvekkili adına idari işlemin iptaline ilişkin 2020 yılında dava açtı.

İŞLEMİN İPTALİNE

Açılan dava sonucunda Ankara 18. İdare Mahkemesi 14.04.2021 tarihinde "sözlü sınavda adaya yöneltilen soruların net ve tek cevabının olduğu, sorunun doğru cevaplanması durumunda tam puan, yanlış cevaplanması durumunda "0" puan takdir edilmesi gerektiği halde komisyon üyelerinden biri tarafından her iki sorununda kısmen cevaplandığı gerekçesiyle davacının 10 puanla takdir edildiği görüldüğünden davacı yönünden yapılan değerlendirmenin objektif nitelikte olmadığı anlaşılmakta olup dava konusu işlemde bu yönüyle hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmış, açıklanan nedenlerle dava konusu işlemin iptaline" şeklinde karar verdi.

Yine Avukat Barış Karakurt'un aynı konuda Orman Genel Müdürlüğü’ne açtığı davada Antalya 5. İdare Mahkemesi 2020 /583 E., 2021/100 K. Sayılı 2021  yılında verdiği kararda "Sınav komisyonunun yukarıda yer verilen Yönetmelik hükümlerinde belirtilen, Sınav Kurulunu teşkil eden üyelerin, sınava alınacak personelden, öğrenim ve ihraz ettikleri unvanlar itibariyle daha düşük seviyede olamayacağı kuralına uygun olarak oluşturulmadığı kaldı ki henüz memuriyeti tasdik edilmemiş bir personelin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği sözlü sınavında komisyon üyesi olarak görev alamayacağı hususları değerlendirilerek, unvan değişikliği sözlü sınavının usulüne uygun olarak yapılmadığı sonucuna varıldığından, davacının başarısız sayılmasına karşı yapmış olduğu itirazın reddine ilişkin işlemde hukuka uygunluk bulunmamakta olduğuna, açıklanan nedenlerle dava konusu işlemin iptaline" karar verildi.

DENETİMİ İMKANSIZ

Konuya ilişkin hukukihaber.net özel değerlendirmelerde bulunan Karakurt, “sözlü sınav, denetimi neredeyse imkânsız olan ve uygulamada birçok haksızlığı beraberinde getiren objektiflikten en uzak sınav şeklidir. Orman Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen sözlü sınavda komisyon üyelerinin cevaplara ilişkin ayrıntılı tutanak tutmaması, değerlendirme tutanağındaki açıklama kısmını gerekçelendirmemesi, başarı düzeyinin altında kalan puanların veriliş gerekçelerinin ortaya konulmaması, tutanakların birbiriyle örtüşmemesi, komisyonda yer alan kişilerin unvanının sınava giren kişilerden daha düşük olması ve benzeri durumlar  sınavın değerlendirilmesinin objektif biçimde yapılmadığını göstermektedir. Ayrıca yazılı sınavdan bu denli yüksek puan alan adaylara sözlü sınavda hakkaniyete aykırı biçimde düşük puan verilmesi yazılı sınavın başarıdaki öneminin mülakat ile etkisiz hale getirilmesine neden olmaktadır." ifadelerini kullandı.

SINAV İPTAL EDİLDİ

Karakurt ayrıca; "tarafımızca açılan davalarda da İdare Mahkemesi yaptığı yargılama sonucunda yapılan sınavın objektif nitelikte olmadığına karar vererek Orman Genel Müdürlüğü tarafından yapılan sözlü sınavın dava açan müvekkiller yönünden iptaline karar vermiştir." dedi.