ANKARA (ANKA) - Reklam Kurulu, iletişim şirketlerine ceza yağdırdı. Reklam Kurulu, tüketiciyi yanılttığı gerekçesiyle Vodafone Telekomünikasyon A.Ş.'ye toplam 268 bin 800 TL, Avea'ya 134 bin 400 TL, BN Elektronik Haberleşme ve Telekomünikasyon Hizmet Ticaret A.Ş.'ye ise 68 bin 678 TL ceza verdi.
Reklam Kurulu, 9 Şubat tarihli toplantısında aldığı kararları açıkladı. Reklam Kurulu'nun aldığı karara göre iletişim sektöründe faaliyet gösteren 3 şirkete toplam 472 bin TL ceza kesti. Reklam Kurulu'nun en çok ceza verdiği kuruluş, 268 bin 800 TL ile Vodafone Telekomünikasyon A.Ş. oldu. Reklam Kurulu'nun Vodafone Telokomünikasyon A.Ş.'ye verdiği cezalardan ilki Eylül-Kasım 2009 tarihleri arasında muhtelif mecralarda yayınlanan "Tek Dünya" isimli tarifesine yönelik reklam oldu. Vodafone'nun bu reklamının 4077 sayılı Kanunun 16'ncı maddesi hükmüne aykırı olduğuna, karar veren Reklam Kurulu, anılan reklamları durdurma kararı aldı. Vodafone Telekomünikasyon A.Ş.'nin "Fatura Stop" isimli hizmetin tanıtımına yönelik olarak 22 Ağustos - 05 Ekim 2009 tarihleri arasında muhtelif mecralarda yayımlanan reklamlarının 4077 sayılı Kanunun 16'ncı maddesi hükmüne aykırı olduğuna karar veren Reklam Kurulu, reklam veren Vodafone Telekomünikasyon A.Ş. hakkında ulusal düzeyde 67 bin 200 TL idari para ve anılan reklamları durdurma cezası kesti.
Vodafone'nun 2009 yılının Şubat ve Mart aylarında yayınlanan "Faturalı Cep Limitsiz'de Tüm Vodafone'lularla ve sabit hatlarla Ayda Sadece 35 Liraya Limitsiz Konuşun" sloganlı reklamların, 4077 sayılı Kanunun ve Ticari Reklam ve İlanlara İlişkin İlkeler ve Uygulama Esaslarına Dair Yönetmeliğin ilgili hükümlerine aykırı olduğu gerekçesiyle firma hakkında idari para cezası verilmiş olması nedeniyle, söz konusu fiil bir yıl içerisinde tekrar edildiği için, idari para cezasının iki kat artırılarak 134 bin 400 TL olarak uygulanması öngörüldü.

-3G TEKNOLOJİSİ ÖNCESİ YAPILAN TANITIMA CEZA-

Reklam Kurulu ayrıca, Vodafone Telekomünikasyon A.Ş.'ye ait "3. Nesil (3G)" telekomünikasyon hizmetlerinin tanıtımına yönelik olarak 2009 yılı içerisinde muhtelif mecralarda yayımlanan reklamlarda; "Süper hızlı mobil internet farkını dünya 3G lideri ile yaşayın", "Şimdi istediğiniz yerden özgürce internete girme zamanı" gibi ifadelere yer verildiğini belirtip, söz konusu reklamların çoğunluğunun 3. Nesil telekomünikasyon hizmetlerinin uygulamaya geçirildiği 30 Temmuz 2009 tarihinden önce yayımlandığını göz önünde bulundururarak; 3G teknolojisinin kapsama alanına ilişkin herhangi bir veri mevcut olmamasına rağmen, 3. Nesil telekomünikasyon hizmetlerinin abone olan herkes tarafından istenildiği anda, her yerden 3G kalitesiyle kullanılabileceği izleniminin oluşturulmasının tüketicileri yanıltıcı nitelikte olduğuna karar verdi. Bu çerçevede reklam veren Vodafone Telekomünikasyon A.Ş. hakkında ulusal düzeyde 67 bin 200 TL idari para ve anılan reklamları durdurma cezası uygun bulundu. Söz konusu fiilin bir yıl içerisinde tekrar edilmiş olması nedeniyle, idari para cezası iki kat artırıldı.

-AVEA'YA DA 3G CEZASI-

Avea İletişim Hizmetleri A.Ş.'ye ait "3. Nesil (3G)" telekomünikasyon hizmetlerinin tanıtımına yönelik olarak 2009 yılı içerisinde muhtelif mecralarda yayımlanan reklamlarda; reklamların çoğunluğunun 3. Nesil telekomünikasyon hizmetlerinin uygulamaya geçirildiği 30 Temmuz 2009 tarihinden önce yayımlandığı göz önünde bulundurularak; 3G teknolojisinin kapsama alanına ilişkin herhangi bir veri mevcut olmamasına rağmen, 3. Nesil telekomünikasyon hizmetlerinin abone olan herkes tarafından istenildiği anda, her yerden 3G kalitesiyle kullanılabileceği izleniminin oluşturulmasının tüketicileri yanıltıcı nitelikte olduğuna karar verdi. Bu durumun, 4077 sayılı Kanunun 16'ncı maddesi hükmüne aykırı olduğuna, reklam veren Avea İletişim Hizmetleri A.Ş. hakkında ulusal düzeyde 67 bin 200 TL idari para ve anılan reklamları durdurma cezasını uygun gördü. 2008 yılının Kasım ve Aralık aylarında yayımlanan, "Avealılar ayda 12.5 YTL'ye sınırsız konuşun" başlıklı reklamlarının 4077 sayılı Kanunun ve Ticari Reklam ve İlanlara İlişkin İlkeler ve Uygulama Esaslarına Dair Yönetmeliğin ilgili hükümlerine aykırı olması gerekçesiyle Avea'ya bir yıl içinde idari para cezası verilmiş olması nedeniyle idari para cezası iki kat artırılarak 134.400 TL olarak uygulanacak.

-BİLİNMEYEN NUMARALAR REKLAMINA CEZA-

Reklam Kurulu, BN Elektronik Haberleşme ve Telekomünikasyon Hizmet Ticaret A.Ş.'ye, 11880 numaralı bilinmeyen numaralar servisinin tanıtımı amacıyla 3-31 Ocak tarihleri arasında muhtelif televizyon kanallarında verdiği reklamın 4077 sayılı Kanunun 16'ıncı maddesi hükmüne aykırı olduğu gerekçesiyle ulusal düzeyde 68 bin 678 TL idari para cezası ile anılan reklamları durdurma cezası verdi. Reklam Kurulu Kararı'nın gerekçesinde, muhtelif televizyon kanallarında yayınlanan reklamlarda "118'in yeni numarası neydi Birsen?" diyerek başlayan ve hem sabitten hem cepten Türkiye'nin yeni bilinmeyen numaralar servisinin 11880 olduğunu vurgulayarak biten reklamın tüketiciyi yanıltıcı nitelikte olduğu vurgulandı.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından adı geçen firma dahil olmak üzere toplam sekiz firmaya Rehberlik Hizmeti lisansı verildiği, ayrıca Türk Telekomünikasyon A.Ş. ve üç GSM firmasına ait "118xx" şeklinde rehberlik hizmeti sunulan numaralar bulunduğu dikkat çekilerek, inceleme konusu reklamın bu haliyle, eski numarası "118" olan "Bilinmeyen Numaralar Servisi"ne yönelik yeni numaranın "11880" olduğu ve sadece bu numaradan rehberlik hizmeti alınabileceği yönünde bir algı oluşturduğuna dikkat çekildi. (ANKA)