Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) işsiz kalanların sağlık hizmetinden yararlanma süresini 100 günden 10 güne indirdi. SGK’dan konuyla ilgili hiçbir açıklama yapılmazken, Türk Sağlık Sendikası kararı mahkemeye taşıyacağını açıkladı. ’Sosyal güvenlik reformu’ olarak nitelenen 5510 sayılı kanuna göre işini kaybedenlerin son 1 yıl en az 90 gün ödenmiş primi varsa kendisi ile eş ve çocukları sağlık hizmetinden 90 artı 10 gün yararlanabiliyordu.

SGK, 1 Ekim 2008’de yürürlüğe giren kanunun yanlış uygulandığı, bu sürenin 10 gün olduğunu öne sürerek uygulamasını değiştirdi. 17 aydır kanunun yanlış uygulandığını savunan SGK yetkilileri, il müdürlüklerine ve sosyal güvenlik merkezlerine tedavi süresinin 10 gün olduğunu bildiren yazılar gönderdi. İlgili müdürlükler de bu yazı üzerine tüm bilgisayar ve provizyon programlarını da buna göre düzenledi. Süreyi 100 gün olarak bilen işsiz vatandaşlar ve aileleri, artık hastane ve eczanelerden sağlık hizmeti alamadan dönüyor.

Yazdıklarını yanlış anladılar...

Konuyla ilgili bilgi veren Türk Sağlık Sendikası Genel Başkanı Önder Kahveci, “Kanun, bizzat onu yazanlar tarafından nasıl bunca zaman yanlış yorumlanmış, anlamamız mümkün değil. Katkı payı uygulamasını da dava etmiş, Danıştay’dan döndürmüştük. Uygulamayı dava etmek için çalışma yapıyoruz” diye konuştu.


VATAN