TTB Kanser Danışma Kurulunca hazırlanan cezaevlerindeki kanser hastaların durumuna ilişkin “Kanser Raporu” basın toplantısıyla açıklandı.

Kurul Başkanı Dr. Çerkezoğlu, 2002 yılında cezaevlerinde yaklaşık 59 bin tutuklu ve hükümlü bulunduğunu, ancak bu rakamın 2009 yılında yaklaşık 118 bine ulaştığını söyledi. Tutuklu ve hükümlü sayısındaki artışı “kaygı verici” olarak niteleyen Çerkezoğlu, artan sayının cezaevlerindeki sağlık sorunlarını artıracağını savundu. Çerkezoğlu, “Cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü sayısı 150 binlere ulaşırsa çok ciddi sağlık sorunlarının çıkması beklenmelidir. Ciddi sağlık sorunları yaşanmadan sorunların çözülmesi için adım atılmalıdır” dedi.

Kanser Danışma Kurulu olarak 3 aylık bir çalışma sonucu rapor hazırladıklarına işaret eden Çerkezoğlu, şunları kaydetti: “Mahkumların hastalıklarının tespit edilmesi, sağlık kurumlarına sevki, bir an önce tedavi altına alınmasına yönelik mevcut uygulamanın iyileştirilmesi etkinleştirilmesi ve hızlandırılması ivedi olarak sağlanmalıdır. Bunun yanında hastanın ileri döneme girmesi ve tedaviye cevap vermemesi halinde tutuklu ve hükümlülerin aileleri ile vedalaşma ve son günlerini huzur içinde geçirmeleri mümkün kılınmalıdır. Hastalığı iyileşemeyecek derecede ilerlemiş mahkumların cezalarının infazının ertelenmesinin yanında sadece Cumhurbaşkanına tanınan ve sürekli hastalıklar için de icrası mümkün olan af yetkisinin etkin olarak kullanılması sağlanabilir. Mevcut uygulama bir prosedür uygulamasından öteye geçmiyor.”

Mevcut Adli Tıp raporlarının kanser hastalarında “yoruma dayalı olmaktan” çıkarılması ve kanser türlerine ve derecelerine göre bazı kriterlerin olması gerektiğini savunan Çerkezoğlu, hazırlanan raporun TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül'e gönderildiğini, bugün de Adalet Bakanlığına iletileceğini kaydetti.

TTB Kanser Danışma Kurulu Sekreteri Dr. Ali Özyurt da, cezaevlerinde doktorların geçici olarak görev yaptığını ve bu nedenle hasta takibinde sıkıntılar yaşandığını söyledi. Cezaevlerinde yaklaşık 50 kanser hastası tutuklu ya da hükümlü bulunduğuna işaret eden Özyurt, cezaevlerinde görevli doktor sayısının yetersiz olduğunu da ifade etti.

AA