ANKA

Ankara - Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Kamu Görevlileri Etik Kurulu kararına göre, Mustafakemalpaşa İlçesi eski Kaymakamı Adem Saçan hakkındaki iddialar için inceleme başlatıldı. Kararda Saçan hakkındaki iddialar şöyle sıralandı:

"Başkanı olduğu Mermer Organize Sanayi Başkanlığında oğlunu işe aldığı,
Sosyal Dayanışma Vakfı'nda çalışan B.D. isimli bir bayan ile yakın arkadaşlık ilişkisinin kamu hizmetine olumsuz yansıması,

Karaköy Köyü'nde meydana gelen yangın nedeniyle afetzedeler için yardım hesabında toplanan paraların bir kısmını özel işlerde ve usulsüz bir şekilde harcadığı,
Gece yarısı alkollü bir vaziyette kendi kullandığı resmi makam aracı ile kaza yaparak herkesin diline düştüğü,
İçişleri Bakanlığı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü'nün 24.04.2002 gün ve 347 sayılı emirleri uyarınca, olası doğal afetlerde kullanılacak araç, gereç ve malzemelerin muhafaza edilmesi amacıyla kullanılmak üzere Bursa Valiliği'nce Mustafakemalpaşa Kaymakamlığı emrine tahsis edilen 2 adet konteynırdan birinin yakın arkadaşı İ.D.'ye verilmesi için talimat verdiği."

İddiaları inceleyen ve Kaymakam Adem Saçan'ın savunmasını alan Etik Kurulu raportörleri, hazırladıkları raporda Saçan'ın Kamu Görevlileri Etik Kurulu ilkelerine aykırı davrandığını belirlediler.
 

"Etik davranmadı"

Rapora göre, Saçan'ın, Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliği'nin, "Çıkar çatışmasından kaçınma" başlığını taşıyan 13. maddesinin birinci fıkrasına, "Görev ve yetkilerin menfaat sağlamak amacıyla kullanılmaması" başlığını taşıyan 14. maddesinde, kamu görevlilerinin; görev, unvan ve yetkilerini kullanarak kendileri, yakınları veya üçüncü kişiler lehine menfaat sağlayamayacakları ve aracılıkta bulunamayacaklarına, "Saygınlık ve Güven" başlığını taşıyan 10. maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında; kamu görevlilerinin; kamu yönetimine güveni sağlayacak şekilde davranacaklarına, "Dürüstlük ve tarafsızlık" başlığını taşıyan 9. maddesinin ikinci fıkrasında, kamu görevlilerinin; takdir yetkilerini, kamu yararı ve hizmet gerekleri doğrultusunda, her türlü keyfilikten uzak olarak kullanacaklarına, "Kamu malları ve kaynaklarının kullanımı" başlığını taşıyan 16. maddesinde, kamu görevlilerinin; kamu bina ve taşıtları ile diğer kamu malları ve kaynaklarını kamusal amaçlar ve hizmet gerekleri dışında kullanamayacaklarına, "Bağlayıcı açıklamalar ve gerçek dışı beyan" başlığını taşıyan 18. maddesinde ise, kamu görevlilerinin; görevlerini yerine getirirken yetkilerini aşarak çalıştıkları kurumlarını bağlayıcı açıklama, taahhüt, vaat veya girişimlerde bulunamayacaklarına aykırılık belirlendi.

Etik davranmayan Kaymakam Saçan'ın uyarılarak, kınama cezası verilmesine karar verildi.