Ahmet YUKUŞ / DİYARBAKIR (AHT)

Güneydoğu'da gözler yarın (Pazartesi) Diyarbakır'da görülmeye başlayacak olan 151 sanıklı KCK davasına çevrildi. Sanıkların 552 gün sonra hakim karşısına çıkacağı dava öncesi güvenlik alarmı verilirken, BDP'li milletvekilleri yanı sıra yurt dışında çok sayıda gözlemci duruşmayı izleyecek.

Diyarbakır'da görülecek olan terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması KCK davası öncesi kente gelen Avrupa'daki insan hakları savunucuları, İHD Diyarbakır Şube binasında bir basın toplantısı yaptı. Toplantıya Uluslar arası İnsan Hakları Federasyonu Başkanı Souhayr Belhassen, İnsan Hakları Savunucularının Korunması Gözlem Programı Başkanı Alexandra Pomeon O'neill, Paris Barosu'nu temsilen Avukat Martin Pradel ve İnsan Hakları Derneği Şube Sekreteri Raci Bilici katıldı.

Uluslar arası İnsan Hakları Federasyonu Başkanı Souhayr Belhassen, bölgede görev yapan insan hakları savunucuların durumunda endişe duyduklarını belirterek, "KCK davasında tutuklu bulunan sayın Muharrem Erbey, Diyarbakır İnsan Hakları Derneği Şube Başkanı'dır. Ayrıca Uluslar arası İnsan Hakları Vakfı üyesidir. Kendisi bizim için bir semboldür. Tabiî ki yargılanacak olanlar da aynıdır. Tüm dünyanın gözü bu mahkeme ve yargılamada olacaktır. Buradaki tutuklamalar tamamen keyfiyete dayalıdır" diye konuştu.