İlyas AKENGİN / DİYARBAKIR (AHT)

Terör örgütü PKK'nın şehir yapılanmasına "Kürdistan Topluluklar Birliği/Türkiye Meclisi" (KCK/TM) yönelik operasyonlarda yakalanan 104'ü tutuklu 152 sanığın yargılanmasına devam edildi. Özetlenerek okunan iddianamede KCK'nın isyan provası yaptığı ve Öcalan'ı cezaevinden çıkarmayı planladığı iddiasına yer verildi.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 4. duruşmaya tutuklu 99 sanık ile tutuksuz yargılanan sanıklardan 8 kişi katıldı. Tutuklu sanıklardan 5 kişi rapor aldı. Duruşmayı BDP Genel Başkan Yardımcısı Gülten Kışanak, BDP'li milletvekilleri Hamit Geylani, Sebahat Tuncel, Ayla Akat Ata, AP Milletvekili Feleknaz Uca, Avrupa'daki değişik ülkelerden insan hakları gözlemcileri ile bazı sanık yakınları duruşmayı izledi. Duruşmanın bir bölümünü Diyarbakır Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam'ın ayakta izlemesi dikkat çekti.

Yoklamayla başlayan duruşmada, sanıkların büyük bir bölümü Kürtçe yine "Ez livirim" (buradayım) cevabı verirken, bazı sanıklar da Türkçe "Burada" dedi. Mahkemeden söz alan avukat Cihan Aydın, iddianamenin özetlenerek okunan bir kopyasının kendilerine verilmesini istedi. Aydın, duruşmada sivil polislerin sanıklar hakkında not aldığını öne sürerek, bunun önlenmesini de istedi. Mahkeme heyeti, yarım kalan iddianamenin okunmasını istedi. İddia makamı, 900 sayfalık özet iddianamenin biraz daha kısaltıldığını, özetini vermelerinin söz konusu olmadığını bildirdi. Daha sonra 2 Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı tarafından dönüşümlü olarak okunan iddianamede, KCK'nın örgütsel eylemleri okundu.

BAYDEMİR, ÖCALAN'A DESTEK VERMEMİŞ

İddianamede, KCK talimatı ile "Sayın Öcalan", "Ede bese" (Yeter artık), "Öcalan siyasi iradem" eylemlerinin hukuk sistemini tıkamayı hedeflediği belirtildi. Baydemir'in "Sayın Öcalan" kampanyasına destek vermediği için Hüseyin Yılmaz ve Sara Aktaş tarafından disipline sevk edildiği, bazı milletvekilleri ile Baydemir'in düzenlenen eylemlere katılmadığı gerekçesiyle KCK'nın Türkiye yapılanması disiplin kuruluna sevk edilmelerinin istendiği belirtildi. Eylemlere katılmayarak, örgütün gücünü zayıf gösteren Baydemir'in TM yapılanması tarafından sorgulanmasına karar verildiği bildirildi. Öcalan'ın zehirlenme iddialarına karşın KCK talimatı ile Cihan Deniz tarafından dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Nejdet Sezer'e rapor gönderildiği de iddianamede yer aldı.

KCK'nın kullandığı iddia edilen yerel yönetimler bürosu ile ilgili kısmı savcı Adem Özcan, "Yerel yönetimler süsü verilmiş büro" şeklinde okudu. KCK talimatları ile öğrencilerin üniversitelerde boykot yaptığı, derslere girmediği, öğrencileri tehdit ederek sınıflardan çıkardıkları kaydedildi. Savcı Özcan öğrencilerin "Zımanı me rumetemeye" (Dilimiz onurumuz) sloganını Kürtçe dile getiremeyince Türkçe okumak zorunda kaldı.

İSYAN PROVASI YAPTILAR

İddianamede, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile kapatılan DTP'nin siyasi yasaklı lideri Ahmet Türk'ün açlık grevi ile ilgili bakanlarla görüştüğü, Baydemir'in, Öcalan'ın doğum gününe katılması için Çimen Işık'ın talimat verdiği yer aldı. Operasyonlarda ölen PKK'lıların cenazelerinin yakınlarının değil, KCK'nın istediği şekilde gömüldükleri, KCK'nın isyan provası yaptığı, KCK'nın Öcalan'ı cezaevinden çıkarmayı planladığı, KCK'nın talimatı ile milletvekillerinin ve Baydemir'in yürüyüşlere katılmasının istendiği, kepenk kapatmayan esnafın tehdit edildiği, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır ziyareti sırasında KCK talimatı ile çöplerin toplanmadığı belirtildi.

Duruşma sürerken, Gaziantep ve Şanlıurfa'dan gelenlerin de bulunduğu yaklaşık 3 bin kişi, Dağkapı meydanından Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önüne kadar yüzlerini maskeyle kapatıp, ellerinde Kürtçe pankartlar taşıyarak yürüdü. PKK ve Öcalan lehine sloganların atıldı ve Kürtçe müzik ve def eşliğinde halaylar çekildi. Kalabalıktan bir grup polise maytap attı. Polis müdahaleye hazırlanırken, araya giren partililer gerginliği büyümeden önledi. Davada tutuklu bulunan Diyarbakır merkez Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin'e destek vermek için partililer, yüzlerine Karatekin'in fotoğrafının bulunduğu maskeleri taktı.

Duruşmayı izleyen BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, belediye önünde toplanan kalabalığa seçim otobüsünün üstünden seslenerek, avukatlar ve sanıkların talebine rağmen mahkemenin iddianamenin okunmasında ısrar ettiğini söyleyerek, "Eğer Kürt sorununda gerçekten çözüm isteniyorsa bugün Amed (Diyarbakır), Siirt, Şırnak zindanlarında bulunan bin 700 kişinin serbest bırakılması gerekiyor. Atılacak ilk adım da budur. Biz buradayız. Tüm demokratik Tük kamuoyunu da bu davayı izlemeye davet ediyoruz. Gelip görsünler ve buradaki hukuksuzluğu Türkiye halklarına anlatsınlar" dedi.