Terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması olduğu iddia edilen "Kürdistan Topluluklar Birliği/Türkiye Meclisi (KCK/TM)"ile ilgili davaya devam edildi.

Sanıklar, yeniden Kürtçe savunma yapmak istedi. Buna izin vermeyen Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, "Ben savunmamı Türkçe yapacağım diyeni dinlemeye hazırız" dedi.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya 96 tutuklu sanık katıldı. 8 tutuklu sanık ise duruşmaya gelmedi.

Mahkeme Başkanı Yılmaz, sanık avukatlarının itirazı üzerine geçen duruşma 4. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar verilen mahkemenin Kürtçe savunma ve tercüman atanmasına ilişkin ret kararının değerlendirildiğini ve mahkemenin söz konusu itirazı yerinde bulmadığını anlattı.

İtirazı inceleyen 4. Ağır Ceza Mahkemesinin kararında "Türkçe bilenkişinin Türkçe haricindeki bir dil ile savunma yapma ve tercüman atanması talebine yönelik mahkemenin ret kararına karşı itiraz yoluna gidilebilmesi mümkün değildir" denilmişti.

Sanıkların savunmalarının alınmasına başlanacağını duyuran Başkan Yılmaz, ilk sanık olarak kapatılan DTP'nin Genel Başkan Yardımcısı Kamuran Yüksek'i sanık kürsüsüne çağırdı.

Yüksek, Kürtçe "Ben savunmamı Kürtçe yapmak istiyorum" demesi üzerine Mahkeme Başkanı Yılmaz, "Bu konuda kararlar verildi. Sizin ve bizim anladığımız Türkçe'de savunma yapmalısınız. Ben bilmediğim için sanırım Kürtçe konuşuyorsunuz. Bu nedenle sizi yerinize alacağız" dedi.

Bunun üzerine sanık Yüksek'in avukatı Fuat Çoşacak söz alarak,müvekkilinin hukuka aykırı bir şekilde savunmasının alınmaya çalışıldığınıbelirterek, bunun adil yargılama ilkesiyle bağdaşmadığını savundu. Müvekkilinin savunma hakkının engellendiğini ifade eden Çoşacak,"Müvekkilimle ilgili iddianamede, Kandil'e rapor götürdüğü iddiaları yer alıyor.Bu iddialar son dakika olarak haberlerde yer aldı. Eğer müvekkilimin savunmasınıalırsanız flaş olacak haberler verecektir" dedi.

Avukat Cihan Aydın da sanıkların bu şekilde tek tek kürsüye çağrılmasının onları rencide edici bir durum olduğunu ileri sürerek, mahkeme heyetinin tutuklu sanıkların geneline bir duyuru yapmasını, Türkçe savunma yapmak isteyenleri kürsüye çağırmasının uygun olacağını söyledi.

"İnatlaşmayı bırakın"

Sanıklardan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, İHD Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erbey ve Yenişehir eski Belediye Başkanı FıratAnlı'nın avukatı İbrahim Tali Uysal da salonda karşılıklı bir inatlaşmanınyaşandığını ileri sürdü.

Tutuklu sanıklara "Sizi evinizde eşiniz ve çocuklarınız bekliyor" diyen Uysal, şöyle konuştu:

"Söyleyeceklerim belki sanıklar tarafından hoş karşılanmayabilir.Biliyorum ölüme zılgıt çekenler hiçbir şeyden korkmaz. Sizi evde eşiniz veçocuklarınız bekliyor. Gelin bu inattan vazgeçelim. Eğer beni azletmek isteyenvarsa elini kaldırabilir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda büyük fedakarlıkyapan ancak bu fedakarlığı taktir edilmeyen Kürtler mert insanlardır. İki taraftan biri fedakarlıkta bulunsun. İnatlaşmayı bırakın."

Söz alan avukatlardan Sinan Tanrıkulu da bu şekilde sanıkların savunmalarının alınamadığını, savunma hazırlamak için mahkemeden süre talebinde bulundu.

Sanıklara duyuru

Mahkeme Başkanı Yılmaz, salonda bulunan tutuklu sanıklara duyurudabulunarak, "Savunmasını Türkçe olarak yapacak kişi varsa bugün onudinleyebiliriz. Bazılarınızın Kürtçe bilmediğini biliyoruz. Size de düşünmeniziçin zaman verip, duruşmayı öğleden sonraya bırakıyoruz" dedi.




Cnn Türk