ANKARA - 2009 yılındaki kurban bağışı kesim ihalelerinde yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla hazırlanan iddianemede, Deniz Feneri, LÖSEV, Mehmetcik Vakfı başkan ve yöneticileri ile et firmaları sahipleri ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 46 kişi hakkında dava açıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı 22 kişi hakkında ise takipsizlik kararı verdi.

TOBB Başkan Yardımcısı ve Ankara Ticaret Borsası Başkanı Faik Yavuz ile May Et Firması’nın sahibi Mahmut Ay' ın çıkar amaçlı suç örgütü kurmakla suçlandığı iddianamede vakıf ve dernekler örgütün çıkarları doğrultusunda hareket etmek ve karar almakla suçlandı.
Dinleme kayıtlarının da yeraldığı iddianamede Kurban Bayramı öncesi vakıf ve derneklerin ilan ve reklamlarla vatandaşları vekaleten kurban kesmeye yönlendirdikleri vurgulandı.

İddianamenin en dikkat çekici bölümü ise sanıklar hakkında istenen cezalar. Savcılık kesilmediği öne sürülen her bir hayvan için ayrı ayrı ceza istedi. Nitelikli dolandırıcılık yapmakla suçlanan Mehmetçik Vakfı Başkanı Salih Güloğlu hakkında 156 bin 334 kez ayrı ayrı toplam 1 milyon 100 yıla kadar hapis cezası istendi.

Deniz Feneri Derneği Başkanı Mehmet Cengiz'in aynı suçtan 6370 kez toplam 44 bin 590 yıla kadar, LÖSEV Başkanı Üstün Ezer'in de kesilmediği önesürülen 52 bin hayvan için toplamda 364 bin yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

Örgüt kurup yönetmek suç işlemek için örgüt kurmak ihaleye fesat karıştırmak, rüşvet vermek resmi belgede sahtecilik ile suçlanan Faik Yavuz ve Mayet Firması’nın sahibi Mahmut Ay için ise 200 yıla kadar hapis cezası istendi.


NTV