MESUT HASAN BENLİ (Arşivi)


ANKARA - Anayasa Mahkemesi, belediye meclislerinin aldığı kararları, vali veya kaymakamların mahkemeye götürme yetkisini kaldırdı. Karar bir yıl sonra yürürlüğe girecek ve bir yıl içinde yasal düzenleme yapılmaması durumunda, belediye meclisinde alınan kararlar geçerli olacak.
Mahkeme, dünkü toplantısında, mülki idare amirlerinin belediye meclislerinin aldığı kararlara karşı iptal davası açması yönündeki düzenlemelerin iptalini görüştü. Beşe karşı altı oyla vali ve kaymakamlara belediye ve büyükşehir belediyeleri meclis kararlarına karşı iptal başvurusu yapma yetkisi veren düzenlemeleri iptal etti. Ancak Mahkeme, iptal kararının yürürlüğünü bir yıl erteledi ve kararın bir yıl sonra yürürlüğe girmesine hükmetti.
Söz konusu düzenleme sık sık seçilmişlerle atanmışları karşı karşıya getiriyordu. Mahkemenin iptal ettiği düzenleme yerel yönetimler üzerindeki merkezi vesayetin de önemli unsurlarında biri olarak kabul ediliyordu. Birçok belediye meclisi kararı, vali ve kaymakamların açtıkları davalarla iptal edilmişti. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde sokak, cadde, meydan ve parklara verilen isimler, Kürtçe veya PKK’lı olduğu çatışmada öldüğü gerekçesiyle birçok yeni isim, vali ve kaymakamların açtıkları davalar sonunda iptal edilmişti. İptal kararının olası sonuçları Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararında belli olacak.

‘Etik’ teşhir yasal değil
Kamu Görevlileri Etik Kurulu’nun 5176 sayılı Kamu Görevlileri Etik Kurulu Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’a dayanarak, etik davranış ilkelerine aykırı işlem veya eylemi olduğunu tespit ettiği kamu görevlilerini Resmi Gazete’de teşhir etmesini de görüşen Anayasa Mahkemesi, yapılan işlemi iptal etti. Son olarak Resmi Gazete’de yayımlanan kararda, Sakarya Vali Yardımcısı Adem Saçan oğlunu işe aldırma, sevgilisine iltimas geçme gibi iddialarla teşhir edilmişti. 

Anayasa Mahkemesi kararına göre, etik dışı davranışları tespit edilen kamu görevlileri hakkında bir yargı kararı olmadan Resmi Gazete teşhir edilemeyecek. (Radikal)