İstanbul 16. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Sinan Erdemli, Hulusi Turgay Artam ve Erdoğan Aldoğan katılmadı. Duruşmada mağdur Gülten Ayşe Devres hazır bulundu. Duruşmada "mağdur" sıfatıyla şikayeti sorulan Devres, Latife Hanım'ın öz teyzesi olduğunu belirterek, teyzesi vefat ettikten sonra dava konusu mektupları Türk Tarih Kurumuna teslim ettiklerini anlattı.

Bu mektupların daha sonra Hulusi Turgay Artam ve Erdoğan Aldoğan'ın müzayedesinde ortaya çıktığını belirten Devres, mektupların nasıl satışa sunulduğunu merak ettiğini, bunu sonuna kadar takip edeceğini söyledi.

Devres'e, sanıklardan Sinan Erdemli'nin talimatla alınan ifadesinde, mektupların babaannesi Mualla Erdemli'den kendisine kaldığını, üzerindeki yazılardan bunların Atatürk'e ait olduğunu bildiğini, mektuplar kendisine intikal edince bu konuyla ilgilenen Antik AŞ'nin yetkililerinden Erdoğan Aldoğan ile görüştüğünü, Aldoğan'ın müzayedeye çıkmasında sakınca olmadığını söylediğini anlattığı hatırlatılarak, bu konuda diyecekleri soruldu.

Gülten Ayşe Devres de Mualla Erdemli'yi tanımadığını, bu kişinin Atatürk ile ilgisi olmadığını, ailesiyle de ilgisi ve alakası bulunmadığını söyleyerek, dolayısıyla ifadeyi kabul etmediğini bildirdi.

Diğer sanıklar Hulusi Turgay Artam ve Erdoğan Aldoğan'ın ifadelerini de kabul etmediğini belirten Devres, davaya müdahil olmak istediğini kaydetti.

Artam ve Aldoğan'ın avukatları Kezban Hatemi, müdahillik isteğini kabul etmediklerini bildirdi. Karşı tarafın iddialarını da kabul etmediklerini belirten Hatemi, dava konusu belgeler ile Türk Tarih Kurumuna teslim edilen belgelerin aynı olmadığını iddia ettiklerini söyledi.

Türk Tarih Kurumuna dosyadaki mektuplar ile kuruma teslim edilen mektupların aynı olup olmadıklarının sorulmasına karar veren hakim, duruşmayı erteledi.

Davanın iddianamesinde, Sinan Erdemli, Hulusi Turgay Artam ve Erdoğan Aldoğan'ın "müzeye bildirimi yapılmamış kültür varlıklarını satışa arz ve kabul ettikleri" gerekçesiyle 2 ila 5'er yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyor.



Cnn Türk