İstanbul'da İETT otobüsüne molotofkokteyli atarak üç kişinin ölümüne neden oldukları iddiasıyla dava açılan sanıkların yargılanmasına başlandı. Davanın ilk duruşmasında Kürtçe krizi yaşandı. Kimlik tespiti yapılan sanıklar Kürtçe cevaplar verince tutanağa 'Kürtçe cevaplar verdiği için söyledikleri anlaşılamamıştır' yazıldı.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu sanıklar Bilal Aydın, Ömer Çapan, Şeyhmus Avcı, Özgür Tekin, Reis Boz, Mehmet Ali Demircioğlu, İbrahim Dağ, Ercan Bilen, Emine Belek, İhsan Akbıyık, Mehmet Nurullah Kaya ile tutuksuz sanık Nuşin Dağ katıldı. Duruşma sanıkların kimlik tespiti ile başladı. İlk olarak sanıklardan Bilal Aydın'a söz verildi.

Mahkeme başkanı Zafer Başkurt'un medeni durumunu sorduğu Aydın, Kürtçe cevap verdi. Bunun üzerine başkan Başkurt tutanağa, "Kürtçe cevaplar verdiği için söyledikleri anlaşılamamıştır" yazdırdı. Daha sonra söz verilen sanıklar Ömer Çapın, Şeyhmus Avcı, Özgür Tekin, Reis Boz, İbrahim Dağ, Ercan Bilen, Emine Belek, İhsan Akbıyık da Kürtçe cevaplar verdi. Sanıklardan Mehmet Ali Demircioğlu ise sorulara Türkçe cevaplar verdi. Ancak sanık Bilal Aydın'ın uyarması üzerine Demircioğlu da Kürtçe konuşmaya başladı. Bunun üzerine başkan Başkurt, yine Kürtçe konuşulduğunu tutanağa geçirdi.
Sanıklardan sadece Nuşin Dağ ve Mehmet Nurullah Kaya sorulara Türkçe cevaplar verdi.

Kimlik tespitinin ardından avukat Ercan Kanar, söz istedi. Ancak mahkeme başkanı duruşmaya 1,5 saat ara verildiğini söyleyerek salonu boşalttı. Sanıkları üç yıl önce İETT otobüsüne molotofkokteyli atarak Sibel ve Sinem Özkan ile Zülbiye Karasu'nun ölümüne neden olmakla suçlanıyor.

Terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması olduğu iddia edilen 'Kürdistan Topluluklar Birliği/Türkiye Meclisi (KCK/TM) yapılanmasıyla ilgili Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada da Kürtçe krizi yaşanmıştı. 104'ü tutuklu 20'si tutuksuz 124 sanığın katıldığı duruşmada sanıklar kimlik tespitinde 'Kürtçe' yanıt vermiş ve savunmalarını Kürtçe yapmak istemişti. Mahkeme heyeti sanıkların kürtçe savunma talebini reddetmişti.


CİHAN