Ali Behram Şenbudak adlı vatandaş, Dündar hakkında ''Mustafa '' belgeselinde, Atatürk'e hakaret edildiği iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurunda bulunmuştu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da, ''kovuşturmaya yer olmadığına'' karar vermişti. Başsavcılığın kararına yapılan itirazı değerlendiren Sincan 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı da itirazı kabul ederek, gazeteci Dündar hakkında soruşturma ve dava açılması gerektiğine karar vermişti.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Adalet Bakanlığı, Sincan 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararının Ceza Muhakemesi Kanunu, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Yargıtay içtihatlarına aykırı olduğu gerekçesiyle ''kanun yararına'' bozma talebinde bulundu. Talebe ilişkin dilekçe, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi.


Bakanlığın dilekçesinde CMK'nın 173. maddesi ve Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin içtihatları uyarınca savcılık kararına karşı ancak suçtan zarar görenlerin itiraz edebileceği belirtildi. Savcılık kararına itiraz eden Ali Behram Şenbudak'ın da suçtan doğrudan zarar görmesi söz konusu olmadığı için itiraz hakkı bulunmadığına işaret edilen dilekçede, Sincan 2. Ağır Ceza Mahkemesinin itirazın kabulü yönünde verdiği kararının, kanuna aykırı olduğu savunuldu.

Bakanlık, mahkeme kararının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğüne ilişkin 10. maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin içtihatlarına aykırı olduğunu öne sürdü.

Dilekçede, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve AİHM kararlarındaki ifade özgürlüğüne ilişkin hükümlere ve değerlendirmelere de yer verildi.

AA