HELİN ŞAHİN - STAR

Anayasa Mahkemesi’nin ‘askeri sivil yargı yolunu açan’ düzenlemeyi iptal etmesinin ardından Ergenekon savcılarından Murat Yönder tarafından hazırlanan iddianamenin kabul edilip edilmeyeceği kararını erteleyen İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Poyrazköy iddianamesini kabul ederek davayı resmen açtı. Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararını inceledikten sonra iddianamenin kabul edilmesine karar veren 12. Ağır Ceza, ilk kez bir muvazzaf generali sivil mahkemede sanık konumuna getirdi.

OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ

Cumhuriyet tarihinde ilk kez muvazzaf bir amiral ile 6 muvazzaf Albay’ı aynı iddianemede ‘terör örgütü üyeliği’ suçlamasıyla 7.5 ile 15 yıl arasında hapis cezası istemiyle sanık konumuna getiren iddianame yaklaşık 300 sayfa ve 24 ek klasörden oluşuyor. Poyrazköy Cephaneliği İddianemesini ‘oybirliği’ ile kabul eden 12. Ağır Ceza, Anayasa Mahkemesi’nin kararına rağmen iddianemeyi neden kabul ettiğini şöyle özetledi:

NEDEN 12. AĞIR CEZA BAKIYOR?

 “Sanıklara atılı eylemler askeri ceza kanunun dışında kalıyor. Eylemler askeri mahal dışında gerçekleştirilecek ve sonuç doğurabilecek olduğundan görev suçu kapsamına girmez. Atılı eylemler Terörle Mücadele Kanunu gereğince terör suçu sayılıyor ve bu suçlara bakma görevi özel yetkili Ağır Ceza Mahkemelerinindir...” Poyrazköy cephaneliği iddianemesini kabul eden 12. Ağır Ceza Mahkemesi, tutuklu sanıklar Levent Bektaş, Ercan Kireçtepe, Erme Onat, Eren Günay ve Ergin Geldikaya’nın tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Mahkeme, ilk duruşmanın 9-15-16 Nisan 2010 tarihlerinde peş peşe yapılmasını kararlaştırdı. 12. Ağır Ceza, Ergenekon mahkemesinden, üç Ergenekon iddianemesi talep etti. İddianemede Poyrazköy cephaneliğinin TBMM ve Hükümeti ortadan kaldırmada kullanılacak eylemlerde kullanılmasının planlandığı ve şüphelilerin Levent Göktaş ve Levent Bektaş’tan gelecek talimatı bekledikleri iddia edildi.

SAVCI SUİKASTİ VE ÇOCUK KATLİAMI

İddianemede, cephaneliğin Ergenekon tutuklusu emekli Albay Göktaş’ın tahliye edilmemesi durumunda Ergenekon savcılarına suikast yapmak için kullnılacağı, kaos ortamı yaratıp hükümeti ve meclisi devre dışı bırakmak için Koç Müzesi’nde çocuk katliamı ve suikast planlarının da yapıldığı belirtildi.

İşte Poyrazköy cephaneliği 

Dosya:http://91.93.103.35/icerik/100128-013838-p12k.jpg

Ergenekon firarisi Bedrettin Dalan’ın başkanı olduğu İSTEK Vakfı’nın Poyrazköy’deki araziside 21-28 Nisan 2009 tarihleri arasında yapılan kazılarda 15 dolu lav silahı, 6 boş lav silahı, 14  el bombası, 24 el bombası fünyesi, 450 gram C3 patlayıcı madde, 7 hakem bombası, 3 gösteri bombası, 5 bubi tuzağı, 2 kullanılmış bubi tuzağı, 23 işaret fişeği, 45 sis bombası, 15 aydınlatma fişeği, 30 metre uzunluğunda infilaklı fitil (korteks), 38 metre uzunluğunda saniyeli fitil, 3 bin 17 çeşitli çapta fişek ve 1 siyah renkli kamuflaj kremi tüpü’’ ele geçirilmişti.

‘Devrimci Karargah bağlantısı Görgeç’

Tatar ara eleman

Dosya:http://91.93.103.35/icerik/100128-013849-p12k3.jpg

• Hakkında ikinci kez tutuklama kararı çıkınca intihar eden Yarbay Ali Tatar iddianamede kurye olarak gösteriliyor. Amirallere sikast soruşturması sanıklarından ele geçen bir Flash bellekten “ERUYGUR Paşa ile Eğitim Komutanlığı’nda yapılan toplantıda karargâhımızı ilgilendiren emirler” başlıklı bir belge çıktı. İddianemede, “Projeyi gerçekleştirecek Karargah” başlığının altında “Doğu Perinçek (Silivri) kurye Ali Tatar » Karargah Teğmenleri (Mahir) Doğu Perinçek » kurye » Levent E.» Ali Tatar» Ülkü Ö. Doğu Perinçek » kurye » Levent Görgeç »Ali Tatar » Ali S. G. şeklinde ibarelere yer verildiği” belirtiliyor.

Bostancı’da 1 Emniyet Amiri’nin de şehit olduğu baskınla lideri öldürülen Devrimci Karargah Terör Örgütü ile Ergenekon arasındaki bağlantıyı Tuğamiral Levent Görgeç’in sağladığı iddia edildi. İddianemede Amirallere Suikast soruşturması tutuklusu teğmenlerde yakalanan Flash Bellek’teki “diğer” isimli klasör içerisinde bulunan “Başkandan gelen emirler doğrultusunda yapılan görevlendirmeler” başlığı  altında... Devrimci Karargahtaki çekirdek kadronun diğerleri ile olan bağlantılarının yapıya zarar vermeden ayrıştırılmasını Levent Görgeç sağlayacak” şeklinde ibare olduğu belirtiliyor.

TSK içindeki yasadışı örgüt

İddianamede, sanıklar için “TSK mensubu subaylardan yasadışı amaçlara yönelik olarak Deniz Kuvvetleri bünyesinde oluşturulan bir ekip’’ tanımlaması yapılarak “Kafes Eylem Planı’nda Ercan Kireçtepe’nin eli mahsulü olmasının mümkün görüldüğünün belirtildiği anlaşılmıştır. Yapılan aramalar sonucunda Poyrazköy’de ele geçen mühimmat,   Levent Bektaş’tan ele geçen Kafes Planı ve ekli dokümanların, Ergenekon sanıkları Mustafa Dönmez ve İbrahim Şahin’de ele geçen silah, mühimmat ve suikast planları ile benzerlikler gösterdiği, Ergenekon’un birbiri ile doğrudan bağlantısı bulunmayan eylem hücrelerini kullanarak kaos yaratacak eylemler planladığı kanaatine varılmıştır’’ denildi.

Kafes ‘One minute’ün rövanşı

Hakkında iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen emekli Binbaşı Levent Bektaş’ta bulunan bir CD’de özel olarak şifrelenmiş ’Kafes’ kod adlı eylem planları bulunduğu belirtilen iddianamede, azınlıkları hedef alan Kafes Eylem Planı’nın, Başbakan Erdoğan’ın Davos’ta İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’e ‘One minute’ dedikten sonra hazırlandığı kaydedildi. İddianamede, Plan ‘düşman unsur’ başlığı altındaki ‘’...yandaş basın ve yayın organlarında gayrimüslimlere sahip çıktıklarını ifade eden çeşitli haberler yaptırmış, Davos’ta yaptıkları çıkışla taraftarlarından yoğun destek görmüş’’ ifadeleri Kafes’in Davos’un ardından içerdeki gayrimüslimler ve dış dünya ile AK Parti iktidarı arasında güven bunalımı yaratmak için yapıldığını gösterdiği vurgulandı.

Örgüt 28 Şubat’ın devamı

Poyrazköy cephaneliği iddianemesinde 28 Şubat döneminde kurulan Batı Çalışma Grubu’nun yasa dışı faaliyetlerine devam ettiği belirtilerek “Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde ‘Batı Çalışma Grubu’ adıyla faaliyet yürüten ve oluşumu herhangi yasal bir kaynağa dayanmayan illegal yapılanmanın, faaliyetlerine halen son vermediği ve günümüzde ‘İrticayla Mücadele Eylem Planı’, ardından da ‘Kafes Eylem Planı’ çerçevesi altında yasa dışı eylem ve faaliyetlerine devam ettikleri ortaya çıkmış bulunmaktadır. Yasa dışı olan bu yapılanmanın illegal eylem ve faaliyetleri, ancak bazı kamu görevlilerinin ihbarları ve yürütülen soruşturmalar ile açığa çıkarılıp deşifre edilmiştir” görüşü dile getiriliyor.

Perinçek’ten gelen emirler

Emekli binbaşı Levent Bektaş’ta ele geçen ‘’diğerBiIdirilerBültenler” klasörünün içinde bulunan “Nisan Bülteni” isimli word belgesinden şok bir emir çıktı. Nisan Bülteni’nin  “Doğu Perinçek Başkanımızın Emirleri” başlığı altında şunlar yer aldı:

• Moraller ve motivasyon zirvede tutulsun bu konuda hertürlü faaliyet organize edilsin. İçerdekilere ve ailelerine yardımlar aksatılmasın, ihtiyaca göre aidatlar arttırılsın.

• Atlas Güvenlik, E. A. ve diğer emekliler hainleri bulmada aktif kullanılsın.

POYRAZKÖY’DEKİLER DAĞITILSIN

• Levent Bektaş’ın ekiplerinin yerine yeni ekipler kurulsun. Yeni timlerin oluşturulmasını Mücahit Erakyol Albay organize etsin.

• Poyrazköy ‘de kalan malzemeler korunaklı bölgelere dağıtılsın. Karargahın emri olmadan hiçbir operasyonel eylem yapılmayacak bu konuda son emir yetkisi Levent Bektaş’ındır.

DEVRİMCİ KARARGAH VE ÇYDD

• Devrimci Karargah’taki çekirdek kadronun evleri ile Aydınlanma ve Yeni Adam Kazanma evleri birbirinden ayrılacak, irtibatları kesilecek.

• Aydın Ortabaşı, ÇYDD’den gelen parasal kaynakların miktarları Perinçek’in emirleri doğrultusunda arttırılsın. Aydın Ortabaşı’nın mezun ettiği kız öğrenciler, yapının sivil tabanına, daha hızlı bir şekilde kazandırılılacak.

Ergenekon’un 14 eylemi var

Poyrazköy cephaneliği iddianamesinde, Ergenekon’un hükümeti ve meclisi devre dışı bırakmak için hazırladığı eylemler olarak 14 maddede sıralanıyor. Poyrazköy iddianamesindeki 17 şüpheli için ise iki ana eylem sıralanıyor: Koç Müzesi’ne bombalı saldırı ve Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılara suikast hazırlığı. Savcının, daha önce ilk üç iddianamede anlatılan 14 eylemin arasında, Poyrazköy iddianamesinde bahsedilen suikast hazırlıkları ve Kafes planını koymadığı görülüyor.

ERGENEKON’UN EYLEM PLANLARI

• Ümraniye’de ele geçen el bombaları

• Yargıtay üyelerine yönelik suikast hazırlığı • İzmir’deki NATO tesislerine saldırı hazırlığı • 2005’te dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt’a suikast hazırlığı • 2007’de gazeteci Fehmi Koru ve yazar Orhan Pamuk’a suikast hazırlığı • İbrahim Şahin’de ele geçen silahlar ve suikat planları, • Ermeni asıllı Türk vatandaşı Minas Durmaz Güler’e yönelik suikast hazırlığı • Ermeni Patriği Mesrob Mutafyan’a suikast hazırlığı • Alevi-Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız’a yönelik suikast hazırlığı • Alevi-Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Kazım Genç’e yönelik suikast hazırlığı    • Ankara Ermayan Alışveriş merkezine yönelik bombalı saldırı planı         • Mustafa Dönmez’de ele geçirilen Başbakan Erdoğan’a yönelik suikast planı ve silahlar • Rahmi Koç Müzesi’ndeki denizaltıda bulunan patlayıcılar ve yapılması planlanan eylem.

Firari sanık Dalan cephaneliği biliyor

Dosya:http://91.93.103.35/icerik/100128-013833-p12k1.jpg

Poyrazköy’deki cephaneliği ihbar eden e-mailde “İstek Vakfı’nın arazisine gömülen cephanelikten Dalan’ın da haberinin olduğu” iddiaısına da yer verilmiş.

Örgütün liderleri Göktaş ve Bektaş 

Dosya:http://91.93.103.35/icerik/100128-013844-p12k2.jpg

Poyrazköy iddianamesinde cephanelik etrafında oluşan örgütsel yapılanmanın kilit isimleri olarak emekli Deniz Binbaşı Levent Bektaş ve Ergenekon sanığı Özel Kuvvetler’den emekli Albay Levent Göktaş gösteriliyor. 

MKE silahları TSK’ya verdi

Poyrazköy Cephaneliği iddianamesinde “Poyrazköy’de yapılan aramalarda ele geçen mühimmatlar ile ilgili olarak MKE Genel Müdürlüğü’nce verilen bilgiye göre MKE imali olup, üzerinde kafile numarası bulunan mühimmatın imalinden sonra MKE tarafından teslim edildiği birimler tespit edilmiştir. Buna göre MKE tarafından resmi teslimi yapıldığı halde Poyrazköy’de ele geçen mühimmattan, Jandarma Genel Komutanlığına, Hava ve Kara Kuvvetleri Komutanlıklarına teslimi yapılmıştır.Üzerinde kafile numaraları bulunmayan, numaraları kazınmış MKE yapımı mühimmat ile yabancı menşeli mühimmat adli emanet kayıtlarına alınarak askeri birlik depolarında muhafazası sağlanmıştır” denildi. 

Poyrazköy’le iki eylem 

İddianamede,  Ergenekon Silahlı Terör Örgütü’nün sorumlu olduğu 14 eylem ve cephanelik sıralandıktan sonra, Poyrazköy’de ele geçirilen malzemelerin, halen Ergenekon tutuklusu olan özel kuvvetlerden emekli Albay Levent Göktaş’ın tahliye edilmemesi durumunda, Ergenekon savcılarına yönelik gerçekleştirilecek suikast eyleminde kullanılacağı iddia ediliyor. Kaos ortamı yaratılarak hükümetin ve meclisin devre dışı bırakılması için, Koç Müzesi’nde bombalı saldırı ve suikast planlarının da yapıldığı belirtiliyor. 

İmanlı bölge haritası

İddianamede, Levent Bektaş’ta ele geçirilen DVD’de imanlı imansız iller haritası olduğu belirtiliyor. Emekli Deniz Binbaşı Levent Bektaş’ta ele geçirilen DVD’deki harita.png isimli dosyada illerin sınıflandırıldığı belirtiliyor. Türkiye siyasi haritasındaki illerin dört renge boyanarak numaralandırıldığı belirtilen iddianamede, resim formatındaki harita anlatılıyor. Buna göre haritada yeşil renkle boyanan iller, imanlı iller. Kırmızı renge boyananlar, imanlı olmayan iller. Mor renkli iller, topluluk olan, sarı renkliler ise topluluk olmayan iller anlamına geliyor.

4 muvazzaf Albay için 2’şer müebbet

Ergenekon davasına bakan 13. Ağır Ceza’nın iş yükünün fazlalığı nedeniyle 12. Ağır Ceza’ya gönderilen iddianemede biri muvazzaf Tuğamiral, 2’si emekli toplam 17 Deniz Kuvvetleri personelinin ismi geçiyor. Denizci subaylar hakkında 7.5 yıl ile ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezaları istendi. İddianemede, 2009 yılındaki YAŞ kararıyla Tuğamiralliğe terfi eden Levent Görgeç ile Deniz Kurmay Albaylar Tayfun Duman, Şafak Yürekli, Mert Yanık, İ. Koray Özyurt, Dora Sungunay, M. Nuri Alacalı hakkında ’örgüt üyeliği suçlamasıyla’ 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapis istendi.  Tutuklu sanıklar Deniz Yarbay Ercan Kireçtepe, Deniz Yarbay M. Turhan Ecevit, Deniz Binbaşı Eren Günay, Deniz Binbaşı Emre Onat, emekli Deniz Binbaşı Levent Bektaş hakkında 2’şer kez ağırlaştırılmış müeebbet hapis cezası talep edildi. Sanık diğer askerlerse Tayfun Duman, Ergin Geldikaya, Emre Onat, İbrahim Koray Özyurt, Şafak Yürekli, Muharrem Nuri Alacalı, Mert Yanık, Dora Sungunay, Halil Cura, Sadettin Doğan, Feridun Arslan ve Ali Türkşen.

Çok ağır suçlamalar

Poyrazköy iddianemesinde Deniz Kuvvetleri personeli, çoğu muvazzaf subay sanıklara yöneltilen suçlmalar: ‘Ergenekon Silahlı Terör Örgütü Üyeliği’, ‘TBMM’yi ortadan kaldırmaya teşebbüs’, ‘Hükümeti Ortadan Kaldırmaya Teşebbüs’, ‘Ruhsatsız silah ve mermileri satın alma, taşıma ve bulundurma’, ‘Sayı ve nitelik bakımından vahim olan silah ve mühimmatı  satın alma, taşıma, bulundurma, ‘Tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme’, ‘Önemsiz tür ve miktarda patlayıcı maddeyi satın alma, kabul etme ve bulundurma.’