Cumhurbaşkanlığı, Abdullah Gül ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan'ı internetteki bir haberin altına ''yorum'' yaparak eleştiren okur hakkında suç duyurusunda bulundu. Yorumu Gerçek Gündem.com'a yazan kişi bulunamayınca sitenin genel yayın yönetmeni Barış Yarkadaş'ın 5 yıl 4 ay hapsi istendi. Savcı, Yarkadaş'ın seçme ve seçilme hakkının elinden alınmasını da talep etti.

SARKİSYAN'A İSYAN ETTİ DAVA AÇILDI

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın ''Sınır açık veya açılmak üzere değilse Türkiye'ye gitmem'' sözlerinin altına iliştirilen yorum dava konusu oldu. Sarkisyan'ın 24 Nisan 2009 tarihinde yaptığı konuşmayı yayımlayan www.gercekgundem.com ''Okur Yorumları'' köşesinde ''Türkeli27'' rumuzunu kullanan okurunun görüşünü de sayfaya koydu. Sarkisyan'ın Türkiye Cumhuriyeti'ne ''meydan okuduğu''nu söyleyen Türkeli 27 rumuzlu okur, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün tutumunu da eleştirdi.

Yorumun yayımlanmasından sonra Adalet Bakanlığı'na başvuran Cumhurbaşkanlığı Hukuk Müşavirliği suç duyurusunda bulundu. Adalet Bakanlığı'nın, şikayeti Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletmesi üzerine Savcı Dursun Yılmaz soruşturma başlattı.

YORUMU YAZAN KİŞİ BULUNAMADI

Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçlarıyla Mücadele Birimi aracılığıyla Türkeli27'nin internete bağlandığı adresi tespit ettiren savcılık, yorumu yayımlayan www.gercekgundem.com sitesi Genel Yayın Yönetmeni Barış Yarkadaş'ın da ifadesine başvurdu. ''Türkeli27''nin internete Danimarka'dan bağlandığının ortaya çıkması üzerine herhangi bir işlem yapılmadı. Gerçek Gündem Genel Yayın Yönetmeni Barış Yarkadaş'a ise ''Cumhurbaşkanı'na yayın yoluyla hakaret'' suçlamasıyla dava açıldı.

İSTENEN CEZA 5 YIL

Kadıköy Cumhuriyet Savcısı Dursun Yılmaz, Gazeteci Yarkadaş'ın TCK'nın 299/1, 299/2, 3 ve 53. maddeleri kapsamında cezalandırılmasını talep etti. Bu maddeler, yayın yoluyla hakaret suçunu içeriyor. Suçlanan kişi hakkında ise 1ile 4 yıl arasında hapis isteniyor. ''Hakaret'' yayın yoluyla yapıldığı için ceza 5 yıl 4 aya kadar çıkıyor. Ayrıca kişinin ceza alması halinde seçme ve seçilme hakkı da elinden alınıyor. Ceza alan kişi herhangi bir şirkette ortaklık da yapamıyor.

Öte yandan, iddianameyi kabul eden eden Kadıköy 7. Asliye Ceza Mahkemesi Yarkadaş'ı 3 Mart 2010'da ifade vermek üzere çağırdı.

'GAZETECİLİK KAHRAMANLIK GEREKTİRİYOR'

Cumhurbaşkanlığı'nın suç duyurusu üzerine hakkında dava açılan Gazeteci Barış Yarkadaş görüşlerini konuyu okurlarına duyurmak isteyen haber ajanslarıyla paylaştı. Yarkadaş şunları söyledi: "Türkiye'de artık gazetecilik yapabilmek imkansız hale geliyor. Düşünceyi ifade özgürlüğünün kapsamı açılan davalarla git gide daraltılıyor. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal geride bıraktığımız günlerde (Gazetecilerin gazetecilik yapabilmesi için kahraman olmaları mı gerekiyor?) demişti. Gerçekten de Türkiye'de gazetecilik yapabilmek artık kahraman olmayı gerektiriyor. Adını bilmediğimiz, yüzünü görmediğimiz bir kişinin yaptığı yorum yüzünden hapis cezasıyla yargılanıyoruz. Suç duyuruları peşpeşe geldiği için artık Cumhurbaşkanı Gül'le ilgili haberlere yorum yapılmasına izin vermiyoruz. Haberleri yoruma kapatıyoruz. Bunun adı oto-sansürdür. Ne yazık ki; gerçek bu. Artık bizim sitemizde hiç kimse Gül hakkında yorum yapamıyor. Çünkü hakkımızda birçok suç duyurusu var'' dedi. (gercekgundem)