İSTANBUL - Anayasa Mahkemesi'nin askere sivil yargı yolunu açan düzenlemeyi iptal etmesinin ardından kabul edilip edilmeyeceği belirsiz olan Poyrazköy iddianamesi, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi ve dava açıldı.
Poyrazköy davasında ilk duruşma 9 Nisan'da Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde yapılacak.
21 Nisan 2009'da başlayan ve bir hafta süren Beykoz Pozrazköy'deki kazılarda çok sayıda askeri silah ve mühimmat ele geçirilmişti. Kazının yapıldığı arazi eski İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Bedrettin Dalan'a aitti. Halen Ergenekon soruşturmasında firari şüpheli olan Dalan, arazinin kendisine ait olduğunu doğrulamış ancak arazinin kontrolününü kazının yapıldığı yerini hemen yanında bulunan SAT komandolarının bulunduğu askeri birliğe ait olduğunu belirtmişti. Soruşturma kapsamında bugüne kadar beş kişi tutuklandı, çok sayıda askeri personelde sorgulandı.


SİVİL MAHKEMEDE GÖRÜLECEK ÇÜNKÜ...


Soruşturmayla ilgili iddianame geçen hafta tamamlanarak 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunuldu. Mahkeme tam iddianamenin kabul edilip edilmediği ile ilgili kararını açıklayacağı sırada, Anayasa Mahkemesi'nin, askere sivil yargı yolunu açan düzenlemeyi iptal ettiği açıklandı. 12. Ağır Ceza Mahkemesi de, Anayasa Mahkemesi'nden bu kararı istedi. Kararı inceleyen mahkeme, iddanamenin kabul edildiğini açıkladı. Davanın neden sivil mahkede görülmesi gerektiği konusunda, 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin gerekçesi şöyleydi:
"Sanıklara atılı eylemlerin 1632 sayılı AskeriAskeri Ceza Kanunu'nun 54. maddesinin atıfta bulunduğu Türk Ceza Kanunu hükümlerinin de dışında kaldığı, sırf askeri suç ve benzeri suçlar kapsamında değerlendirilemeyeceği, atılı eylemlerin niteliği gereği askeri mahalde gerçekleşip sonuç doğuracağı, dolayısıyla 9. madde kapsamında değerlendirilemeyeceği, niteliği gereği görev kapsamında da değerlendirilemeyeceği, her halukarda atılı eylemlerin Terörle Mücadele Kanunu'nun 3. maddesi gereğince terör suçu sayıldığı, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 9. maddesinin bu kanun kapsamına giren suçlarla ilgili davalara CMK'nın 250. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen 'Ağır Ceza Mahkemeleri'nde bakılır' emredici hükmü dikkate alındığında, mahkememizin görev ve yetkili olduğuna karar verilmiştir" deniliyor.

Sanıkların çokluğu ve davanın yoğunluğu gerekçesiyle davanın ilk duruşması üç güne yayıldı. İlk duruşma 9 Nisan'da diğerleri ise 15 ve 16 Nisan'da yapılacak. Beşi tutuklu 17 sanığın bulunduğu iddaname 300 sayfadan oluşuyor. İddianamenin ayrıca 24 de ek delil klasörü bulunuyor. 
 

BİR NUMARALI SANIK ALBAY DUMAN'A MÜEBBET İSTENDİ

Poyrazköyde ele geçirilen mühimmata ilişkin Cumhuriyet Savcıları Ercan Şafak ve Murat Yönder tarafından hazırlanan 297 sayfalık iddianamenin bir numaralı sanığı soruşturma kapsamında tutuklanan emekli Deniz Binbaşı Levent Bektaş oldu. Levent Bektaş’ın “Ergenekon silahlı terör örgütü” üyesi olmak, Cebir ve şiddet kullanarak TBMM’yi ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek, cebir ve şidet kullanarak yürütme organını ortadan kaldırmaya ya da görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek, patlayıcı madde bulundurmak ve ateşli silahlar kanununa muhalefet etmek suçlarından iki kez ağırlaştırılmış müebbet ve 37 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. İddianamenin 11’inci sırasında yer alan tutuksuz sanık Tuğamiral Levent Görgeç’in ise “Ergenekon silahlı terör örgütü” üyesi olmak suçundan 15 yıla kadar hapisi talep edildi.
Davanın diğer tutuklu sanıkları emekli Yarbay Ercan Kireçtepe ile Deniz Binbaşı Emre Onat, Deniz Binbaşı Eren Günay hakkında da aynı suçlardan iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 37 yıla kadar hapis cezası istendi. Tutuklu sanık emekli deniz Astsubay Ergin Geldikaya’nın ise örgüt üyesi olmak, patlayıcı madde bulundurmak, ateşli silahlar kanununa muhalefet etmek suçundan 25 yıla kadar hapisle cezlandırılmaları istendi.
Tutuksuz sanıklardan Deniz Yarbay Mustafa Turhan Ecevit hakkında ise “Ergenekon silahlı terör örgütü” üyesi olmak, cebir ve şiddet kullanarak TBMM’yi ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek, cebir ve şidet kullnarak yürütme organını ortadan kaldormaya ya da görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek, patlayıcı madde bulundurmak vea ateşli silahlar kanununa muhalefet etmek suçlarından iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 37 yıla kadar hapis cezası istendi.
Diğer tutuksuz sanıklar Ali Türkşen, Halil Cura, Ferudun Arslan, Saadettin Doğan, İbrahim Koray Özyurt, Muharrem Nuri Alacalı, Şafak Yürekli, Dora Sungunay, Tayfun Duman, Mert Yanık’ın ise örgüt üyesi olmak suçundan 15 yıla kadar hapis talep edildi.


SUÇLAMALAR



İddianamede, ''bir adet ateşli silah ve mutad sayıda mermi bulundurma'', ''ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurma'', ''sayı ve nitelik bakımından vahim olan silah veya mermilerin satın alınması, taşınması, bulundurulması'', ''silahlı terör örgütüne üye olmak'', tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme'', ''Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek'', ''Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek'', ''önemsiz tür ve miktarda patlayıcı maddeyi satın almak, kabul etmek veya bulundurmak'', işlenen suçlar olarak sıralandı.



POYRAZKÖY'DEN NE ÇIKMIŞTI?


Ergenekon soruşturması kapsamında Poyrazköy Keçilik mevkisindeki İstek Vakfı'na ait arazi içinde 21-28 Nisan arasında kazı yapılmıştı.
Kazılarda 15'i dolu 21 lav silahı, 14 el bombası, 24 el bombası fünyesi, 450 gram C3 patlayıcı madde, 7 adet hakem bombası, 3 adet gösteri bombası, 5 bubi tuzağı, 2 kullanılmış bubi tuzağı, 23 işaret fişeği, 45 sis bombası, 15 aydınlatma fişeği, 30 metre uzunluğunda infilaklı fitil (korteks), 38 metre uzunluğunda saniyeli fitil, 3 bin 17 adet çeşitli çapta fişek ve 1 adet siyah renkli kamuflaj kremi tüpü ele geçirilmişti.

RADİKAL