AA

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tutuklu sanıklar Albay Cemal Temizöz, Kamil Atağ, Tamer Atağ, Fırat Altın (Abdulhakim Güven), Hıdır Altuğ, Adem Yakin ve Kuktel Atağ katıldı.

Sanık Temizöz'ün avukatları Anayasa Mahkemesi'nin, ''askere sivil yargı yolunu açan düzenlemelerin iptal edilen hükümlerinin yürürlüğünün de durdurulmasına'' ilişkin kararını gerekçe gösterip, mahkemenin görevsizlik kararı vererek, sanıkla ilgili dosyayı askeri mahkemeye gönderilmesini, diğer sanıklarında özel yetkili mahkeme yerine Şırnak Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasını talep etti.

Müdahil avukat Tahir Elçi ise bu talebin hukuki dayanığının bulunmadığını, bu nedenle talebin kabul edilmemesini istedi.

Talep üzerine duruşmaya kısa ara veren mahkeme, talebi oy birliğiyle reddetti. Daha sonra devam edilen duruşmada söz alan sanık avukatları mahkemenin tarafsız olmadığını düşündüklerini belirterek, mahkemenin tüm üyeleri hakkında ''Redd-i hakim'' talebinde bulundu. Mahkeme heyeti, bu talep üzerine duruşmaya ara verdi.

Verilen aranın ardından mahkeme, sanık avukatlarının mahkemenin tüm üyeleri hakkındaki ''Redd-i Hakim'' talebinin değerlendirilmesi için dosyanın 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesini oy birliğiyle kararlaştırdı.


İstenen cezalar

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 104 sayfalık iddianamede, sanıkların TCK'nin ''Adam öldürmek'', ''Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak'' ve ''Adam öldürmeye azmettirmek'' suçlarından cezalandırılmaları isteniyor.

Sanıklardan Cemal Temizöz'ün 9, Kamil Atağ'ın 7, Tamer Atağ'ın 2, Adem Yakın'ın 7, Hıdır Altuğ'un 3, Fırat Altın'ın (Abdulhakim Güven) 6, Kuktel Atağ'ın ise bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.

İddianamede, sanık Temizöz'ün 1993'te Cizre'de ''terörle mücadele ediliyor'' görüntüsü altında ''korucu, itirafçı ve uzman çavuşlardan bir grup oluşturduğu'' ileri sürülüyor. ''Söz konusu grubun, süreç içerisinde asli görevinden ayrılarak, terör örgütü PKK'ya yardım ettiğinin değerlendirildiği ya da özel sebeplerden dolayı gözaltına aldıkları kişileri sorguladığı'' ifade edilen iddianamede, grubun, bu sorgulanan kişilerden bir kısmını öldürdüğü öne sürülüyor.