Askerlik yapmayı reddedince, 2007 yılında zorla Bilecik'teki 2'nci Jandarma Er Eğitim Tugay Komutanlığı'na götürülen ve ardından tutuklanarak askeri cezaevine konulan vicdani retçi Enver Aydemir'in yargılaması, Eskişehir Askeri Mahkemesi'nde devam etti.

Mahkeme heyeti, sanığın işlediği suçun ağır olduğunu ve bu nedenle görevsizlik kararı vererek davanın tek hâkimli değil oluşturulan hakim heyeti tarafından yürütülmesine karar verdi.

Eskişehir 1. Hava Taktik Kuvvet Komutanlığı içerisindeki askeri mahkemede görülen davayı takip etmek için yakınları ile çeşitli sivil toplum kuruluşlarının üyeleri Eskişehir'e geldi. Askeri Mahkeme'nin bulunduğu 1'inci Hava Kuvvet Komutanlığı karşısındaki otogar önünde toplanan grup, bir süre polisler tarafından bekletildi. Komutanlığın önüne gitmek isteyen grup, izin verilmeyince bir süre burada bekletildi.

Yapılan görüşmelerin ardından gruptakiler daha sonra komutanlık önüne gitti. Askeri mahkemedeki duruşmayı izlemeleri için Enver Aydemir'in babası Ahmet Aydemir, kardeşleri Necip Aydemir, Abdülkadir Aydemir, Mücahit Aydemir, Amcası İbrahim Aydemir ile 9 arkadaşı ve 5 basın mensubu olmak üzere toplam 20 kişinin içeriye girmesine izin verildi. Sanık yakınları 1. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na girişte sıkı bir güvenlik aramasından geçirildi. Duruşma nedeniyle, 1. Hava Kuvvet Komutanlığı çevresinde poliste geniş güvenlik önlemleri aldı.

ASKERİ ELBİSE GİYMEYİNCE DURUŞMAYA GETİRİLMEDİ

Duruşmaya, tutuklu sanık Enver Aydemir getirilmedi. Aydemir'in, askeri elbiseyi giymeyi kabul etmediği için mahkemeye getirilmediği belirtildi. Sanık Avukatı Davut Erkan ise müvekkilinin duruşmalara askeri elbise giymeden getirilmesini talep etti.

Avukat Erkan, 6 sayfadan oluşan dilekçesi ile 7 sayfadan oluşan eki ve ayrıca davanın esası hakkındaki 9 sayfadan oluşan yazılı dilekçesi ile 2 sayfadan oluşan ekini mahkemeye sundu. Avukat Erkan, "Biz esas hakkındaki savunmaya karşı savunmamızı yazılı olarak hazırladık. Bunu okuyup ibraz etmek istiyoruz. Ayrıca, özellikle Askeri Hâkimlerin bağımsız olmadığı, bu nedenle Askeri Hâkimlerin bağımsız olmadığı bu nedenle askeri mahkemelerin Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı olduğu konusunda düşüncelerimizi yazılı olarak hazırladık, bunları ayrı ayrı ibraz etmek istiyorum." şeklinde konuştu.

AYDEMİR, HAKİM HEYETİ TARAFINDAN YARGILANACAK

Askeri Cumhuriyet Savcısı Yarbay Erol Er'in de katıldığı duruşmada, Askeri Mahkeme Hâkimi Hava Hâkim Üsteğmen Yusuf Hatip, suçun mahiyetinin ağır olduğunu, tek hâkimlikle yürütülmekte olan davanın 353 sayılı askeri mahkemelerin kuruluş ve yargılanma kanununun 19/1'inci maddesi gereğince, kurul tarafından yürütülmesi gerektiğini ifade etti. Hatip; mahkemenin görevsizliğine, davanın kurul tarafından yürütülmesi için mahkeme kıdemli hâkimliğine gönderilmesine tebliğine karar verdi. Söz konusu karar bir üst kurula gönderilecek.

Kararın kabul edilmesi halinde vicdani retçi Aydemir'in, bundan sonra askeri hâkimlerden oluşturulacak bir kurul tarafından yargılanacağı kaydedildi.

Avukat Davut Erkan, duruşma sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, Enver Aydemir'in, yakalandığında sivil bir kişi olduğunu, bu nedenle emre itaatsizlikle yargılanmaması gerektiğini savunarak, askeri hâkimlerin de bağımsız olmadığını öne sürdü.

Baba Ahmet Aydemir ise oğlunun geçen Aralık ayında yakalanıp Maltepe Askeri Cezaevi'ne götürüldüğünü, burada işkence gördüğünü ileri sürdü. Aydemir, "Maltepe Askeri Cezaevi'nde falakaya yatırılmasına, soğuk odada durmasına tepkiliyiz. Kamera görüntülerinin izlenmesini istiyoruz. Bizim ailemizde herkes askerlik yaptı. Oğlumun askerlik yapıp yapmaması onun dini inancıdır bizi ilgilendirmez." şeklinde konuştu.

(CİHAN)