YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, Genel Kurul'a verilen arada gazeteciler ile YÖK'ün bahçesinde bir gezinti yaparak gündemdeki konulara ilişkin soruları cevapladı. Toplantının öğleden sonraki bölümünde katsayı ile ilgili komisyon kurulacağını belirten Özcan, "Zaten çalışan bir komisyon var. Belki onların görevine devam etmesini isteriz. O komisyon da gerek görürse, matematiksel çalışan birkaç arkadaştan yardım almayı düşünüyorlar." dedi. Özcan, komisyonun önerilerinden birinin Genel Kurul'da kabul edileceğini söyledi.

Katsayı konusunda üzerinde çalışılan çok sayıda alternatif bulunduğunu dile getiren Özcan, Gaziantep'te açıkladığı belli bir katsayının çarpılması yerine toplanması formülünden mevzuata uymadığı için vazgeçildiğini belirtti. Katsayılarda 0.8-0.3'e dönüşün mümkün olmadığını tekrarlayan Özcan, "Yeni sistemde bu anlamsız oluyor. Elma ile armut gibi. Yan yana koymak mümkün değil. Yeni sistemin kavramları ile düşünmek gerek." diye konuştu.

Özcan, 'Makas açılacak mı?' şeklindeki soru üzerine, "Ona komisyon karar verecek, biz değil. Yeni sistem ne gerekiyorsa, sistem ona göre yapılır." ifadesini kullandı.

Danıştay'ın gerekçeli kararının açıklandığının hatırlatılması üzerine Özcan, "Kararı dün akşam kısaca okudum. Aralığı az buldular, 6. madde için de mevzuatta buna olanak sağlayacak bir durum yok, dediler. 6. maddeyi, mevzuata uygunluk yoksa çıkartabiliriz. Onda ısrar etmemizin bir anlamı yok. İşin sürüncemede kalmasını da istemiyoruz. O yüzden ısrarcı değiliz, 6.'yı unutabiliriz." diye konuştu.

YATAY GEÇİŞ YÖNETMELİĞİNİN HAZIRLIKLARI DAHA ÖNCE BAŞLAMIŞTI

Bir gazetecinin, 'Yatay geçiş yönetmeliği hazırlandı. Bu yönetmeliğin, katsayının arkasından dolanmak şeklinde hazırlandığı yönünde yorumlar var.' şeklindeki sözleri üzerine Özcan, şunları dile getirdi:

"Hiç alakası yok. Sabancı meselesinde başlayan bir süreçti. O zaman ilk iki sene ortak program takip eden okullarda, istedikleri alanlara geçişleri serbest bırakmıştık. Ondan sonraki gelişmelerde, bu konuda biraz talep geldi... O zamandan beri çalışıyoruz. Şimdi olgunlaşmaya başladı. Bir üyemizden, iki daldan mezun olma meselesini araştırmasını istedik. Ayşe hanım o çalışmasını bize sundu. Şimdi yatay geçiş yönetmeliğinin diğer maddelerine de bakıp, ne kadar serbest bir yatay geçiş yapabilirsek... Öğrenciler üniversite sınavında istedikleri alanlara yönlendirilemiyorlar, diye ÖSS hep suçlanıyor. İnşallah daha mükemmel bir hale getirmek için... "

Yeni sistemde test sayısını 18'e çıkartarak yönlendirme konusunda ilerleme sağlandığını ifade eden Özcan, "Ama o da yeterli değil. Yine de öğrenciler belli alanlarda hareket ediyor. O alanı biraz daha geliştirmek için yapılacak şey, yatay geçiş yönetmeliğini biraz değiştirmekti. Biz de onla uğraşıyoruz. O sizin gazetelerde bahsedilen yatay geçiş yönetmeliği eski bir yönetmelik. Eski bir yönetmelik üzerinde konuşuyorsunuz. Biz yeni bir yönetmelik çalışması içindeyiz. Zannediyorum bir aya kadar biter." dedi. 'Daha güzel bir yatay geçiş yönetmeliği' hazırlanacağını söyleyen Özcan, bu konuda üniversitelerden de görüş alacaklarını söyledi.

Özcan, yönetmelikle ilahiyatların önünün açıldığı yönünde yapılan yorumların hatırlatılması üzerine, "Hayır, hiç alakası yok bunla. Zaten biz onu çoktan beri düşünüyorduk. Yatay geçiş yönetmeliğinde bir serbestlik olmasını ve üniversitelere daha fazla özerlik vermeyi. Yani hangi öğrenciyi hangi bölüme geçecek meselesini kendilerine bırakmayı. O mesele ile kesinlikle alakalı değil." şeklinde konuştu.

"Yatay geçiş yönetmeliği olursa, ortaöğretimde alanların ne anlamı kalacak. Burada bir çelişki yok mu?" şeklindeki soruya Özcan, "Hayır, ABD'ye gidenler, oradaki sistemi bilenler çok iyi bileceklerdir. Orada istediğiniz alanda, istediğiniz alana geçiş yapabilirsiniz. Hiçbir sınır yoktur. Yeter ki, o alanda başarılı olun." diyerek cevap verdi.

Özcan, yatay geçişte kontenjan konusunun ise üniversitelera bırakılacağını dile getirdi. (CİHAN)