Ergenekon sanığı Adil Serdar Saçan, 2001 yılında, Ergenekon terör örgütüne ilişkin ele geçirdiği belirtilen belgeleri başsavcılığa gönderip göndermediği sorusu üzerine Başsavcı Aykut Cengiz Engin'in tanık olarak çağrılmasını istedi.

İkinci Ergenekon davasında Eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Adil Serdar Saçan'ın çapraz sorgusuna geçildi. Çapraz sorgudan önce Saçan'ın avukatları müvekkillerinde ele geçen 4 CD'yi kabul etmediklerini ifade etti. Avukatlar CD'lere sonradan bilgi yüklenerek eski tarihte yüklenmiş gibi gösterilebileceğini anlattı. Avukat Hüseyin Ersöz, boş bir CD'yi bilgisayara takarak yüklediği bir belgeyi eski tarihte kaydedilmiş gibi gösterilebileceğini ispata çalıştı. Mahkeme başkanı Köksal Şengün, bunun sadece savunma kapsamında olacağını konunun bilirkişi gerektirdiğini ifade etti.

Daha sonra savcı Mehmet Ali Pekgüzel, Saçan'a sorular yöneltmeye başladı. Pekgüzel, "2001 yılındaki ön çalışmanızda elde ettiğiniz Ergenekon ile ilgili belgeleri Başsavcıya (Aykut Cengiz Engin) gönderdiniz mi?" diye sordu. Saçan bu soruya, "Tuncay Güney'in ifadelerini gönderdim, ifadelerinde vardı zaten" karşılığını verdi. Saçan belgeleri gönderip göndermediği sorusuna 'gönderdim' karşılığını vermedi.

Savcı ile Saçan arasındaki soru cevap şöyle devam etti:

Savcı Pekgüzel: İfadeleri değil Ergenekon ile ilgili belgeleri gönderdiniz mi?

Saçan: Ben yardımcım Ahmet İhtiyaroğlu'nu gönderdim Başsavcıya. O her şeyi detaylıca anlattı. Tuncay Güney'in ifadelerini, arama tutanaklarını ilgili belgeleri gönderdik. Başsavcıyı tanık olarak dinlenmesini istiyorum.

Pekgüzel: Veli Küçük ile Sedat Peker arasındaki ilişkiyi biliyor muydunuz?

Saçan: Biliyordum.

Pekgüzel: Siz o zaman dosyayı kapatırken bu konu ile ilgili bilgiler olduğunu söylediniz mi?

Saçan: Bize söylenen şuydu. Sedat Peker'i Veli Küçük adam yaptı. 1998 yılından itibaren araştırdık bulamadık. Biz Sedat Peker'i dinlemek için izin alıyoruz. Peker ertesi gün numarasını değiştiriyor. Sızdırılıyordu. Hasan Özdemir
, Sadettin Tantan'ın Peker'in işini bitirmemizi istediğini söyledi. Bir ekip kurmamızı istedi. Ben de tüm şubelerin dahil olmasını istedim. Tam 2 seneye yakın 5 şube araştırdık. Bir bağ bulamadık.

Savcı Pekgüzel, Halil Behiç Gürcihan ile ilgili sorular da yöneltti. Saçan, Gürcihan'ın kendisini Mete olarak tanıttığını ve 4-5 kez görüştüklerini söyledi. Saçan, isminin Mete olmadığını öğrenince ilişkisini kestiğini anlattı.

Saçan'ın çapraz sorgusu devam ediyor. (CİHAN)