Savcılık, darbe liderlerinin "1970'lerin ortalarında halk henüz askerî yönetim fikrine hazır değildi. 1980 yılı sonbaharına kadar olayları izleyerek şartların olgunlaşmasını bekledik." şeklindeki açıklamalarını dikkate aldı. Bu çerçevede, 1977 yılındaki 'Kanlı 1 Mayıs' ile 1978'deki Maraş olaylarının da soruşturma kapsamına alınacağı bildirildi.

Anayasa değişikliği ile darbecilerin yargı zırhının kaldırılmasının ardından 12 Eylül askeri darbesi sorumluları ve işkenceciler hakkında yürütülen soruşturma derinleştiriliyor. Soruşturma savcısı Murat Demir'in darbeye zemin hazırlayan olayları da mercek altına aldığı kaydedildi. Bu kapsamda 1980 ve öncesi olan olayları inceleyen Savcı Demir'in "Kanlı 1 Mayıs"ı da soruşturma konusu yapacağı öğrenildi. 1977 yılı İstanbul Taksim'de yapılan 1 Mayıs kutlamalarında kalabalığın üzerine kimliği belirsiz kişiler tarafından ateş açılması üzerine 33 kişi hayatını kaybetmişti.

12 Eylül ihtilalinin yolunu açan Maraş olayları (19-26 Aralık 1978), sağ-sol ve Alevi-Sünni çatışması olarak yansıtılmıştı. Maraş olaylarında 111 vatandaş hayatını kaybetmişti. Olaylar sebebiyle 26 Aralık 1978'de 13 ilde sıkıyönetim ilan edilmişti. Sıkıyönetim 1980 darbesine de zemin hazırlamıştı. Maraş olaylarının ardından Merhum Başbakan Bülent Ecevit'ten çıkan bir belgede, Maraş katliamının MİT görevlilerince planlandığı öne sürülüyordu.

12 Eylül soruşturmasını derinleştiren savcı Murat Demir'in, darbeye zemin teşkil eden olayları ve sorumlularını da soruşturmaya dahil ettiği öğrenildi. Savcı Demir'in dönemin darbeci komutanlarının, "Şartların oluşmasını bekledik." sözlerini de soruşturma kapsamında değerlendirmeye tabi tuttuğu belirtildi. 12 Eylül'ün önde gelen komutanları, "Ülkede 1970'ler boyunca her gün 50-100 insan sağ-sol çatışmasında ölürken, neden darbe yapmak için 12 Eylül sabahını beklediniz." şeklindeki bir soruya şu unutulmaz cevabı vermişti: "1970'lerin ortalarında halk henüz bir askerî yönetim fikrine tam olarak hazır değildi. 1980 yılı sonbaharına kadar olayları izleyerek koşulların iyice olgunlaşmasını bekledik."

Savcının yürüttüğü soruşturmada 12 Eylül darbesinin lideri Kenan Evren'in ifadesinin nasıl alınacağı konusu da netleşiyor. Savcılığın, talimatla ifade almak yerine, Evren'in bulunduğu yere giderek bizzat sorguyu yapacağı belirtiliyor. Sorguda Evren'e "Bir sağdan bir soldan astık." sözlerinin de sorulacağı kaydedildi. Öte yandan darbeciler ve işkenceciler hakkında şu ana kadar yaklaşık 3 bin kişinin şikayet dilekçesi verdiği öğrenildi.(Zaman)