Teslime TOSUN / DHA

ERGENEKON davasında 11 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen ‘Noel Baba Barış Konseyi' Başkanı Muammer Karabulut'un soruşturmayı yürüten savcılar Zekeriya Öz, M.Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın'dan 30 bin TL manevi tazminat istemiyle açtığı dava bugün başladı. Mahkemeye yazılı yanıt gönderen savcılar, davanın zamanında açılmadığını savundu.

Muammer Karabulut, 23 Ocak 2008 tarihinde Ergenekon savcılarının talimatıyla Antalya'da polis tarafından gözaltına alınırken tutuklanmasına neden olan ‘Lobi çok gizli-aralık1999/İstanbul’ başlıklı dokümanın, aslında diğer sanıklardan Sevgi Erenol'a ait olduğunun ortaya çıkması üzerine 11 ay sonra tahliye edildi. Karabulut, cezaevindeyken babasının cenazesine katılmak için izin verilmediğini, yargılama boyunca maddi ve manevi zarara uğradığını öne sürerek ‘Ergenekon savcıları' Zekeriya Öz, M.Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın aleyhine toplam 30 bin liralık manevi tazminat davası açtı.

Davanın ilk duruşması, Antalya 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde bugün görüldü. Karabulut'un tazminat istediği 3 savcı, mahkemeye ayrı ayrı ancak aynı cevap dilekçesini gönderdi. Savcılar Öz, Taşkın ve Pekgüzel, cevap dilekçesinde davanın zamanında açılmadığına dikkat çekerek, “Olay tarihi 10 Temmuz 2008'dir. Dava 16 Temmuz 2010 tarihinde açılmıştır. Davanın en geç 1 yıl içinde açılması gerekiyordu. Bu nedenle dava zamanaşımına uğramıştır ve dava zamanaşımı nedeniyle reddedilmesi gerekmektedir” ifadesine yer verdi.

Haklarında örgütlü olarak dava açıldığına dikkat çeken savcılar, sadece görev yaptıkları İstanbul'da değil, Anadolu'nun değişik yerlerinde çok sayıda tazminat davası açıldığına dikkati çekerek, bunun işlerini yapmaya engel olunması amacıyla yapıldığını öne sürdü. Mahkeme heyeti, duruşmayı 15 Şubat 2011 tarihine erteledi.