Kırbaş'ın "Bunda gülünecek ne var?" demesi üzerine Doğan, "Bu konuda Başbakanlığın genelgesi var. Siz gerçekten evcilik oynar gibi darbe palanı mı yapıldığına inanıyorsunuz? Şov mu yapıyoruz? Egemen planı bilmiyorsunuz, oturduğunuz savcılık makamına saygım var ama sınırları zorluyorsunuz." dedi.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Balyoz davasında tutuklu sanık Yurdaer Olcan'ın çapraz sorgusuna devam edildi. Üye hakim Peksak, sanığa 1. Ordu'yu kapsayan bir seminer planı yapıldığını yönündeki ifadeleri hatırlatarak, "Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan alınan destekle bu palanın yurt semineri haline dönüşmüyor mu? Yani 1. Ordu görev sahası dışına taşılmış olmuyor mu?" diye sordu. Seminerde yurdun tamamını ilgilendiren konların tartışıldığını söyleyen Olcan, söylediği sözlerin de bu tartışma konuları ile ilgili kendisinin yürüttüğü fikirler olduğunu ifade etti.

Hakim Peksak, Olcan'ın savunmasında davaya konu planın sıkı yönetim palanı olarak adlandırılacağını anlattığına dikkat çekerek, "Gerçekçi olması konusunda özen gösterilen bir senaryoda bu bir özensizlik olmuyor mu?" diye sordu. Olcan, "Aslında değil. Benim sorumlu olduğum bölge geri bölge emniyeti olarak geçiyor. Bu bazı yerlerde sıkı yönetim, bazı yerlerde geri bölge emniyeti ve bazı yerlerde de EMASYA olarak geçer. Bunların hepsinin genel adı olmadığı için zaman zaman hepsi kullanılır. Hatta bizde ne isim vereceğimizi bilemedik." cevabını verdi.

İfadelerde kendisiyle ilgili bölümler hakkında açıklama yapmak istediğini belirten tutuklu sanık Çetin Doğan söz aldı. İddianamede bulunan ve üye hakimin planın örtülü olduğu esas amacının diye başlayan bölümden sorular yönelttiğini hatırlatarak, "Çözümlemeler hatalı yapılmıştır ve benim söylemediğim sözler de söylemişim gibi geçmiştir. 'Bu plan dediğim yer yoktur, 'Bu seminer" denilmiştir." açıklamasını yaptı. "Yaşım 70 fakat işim bitmemiştir." diyen Doğan, mahkeme heyetinin egemen planı anlamadığını, algılamayla ilgili bir problem olduğunu iddia etti.

Bunun üzerine Peksak "İçimizde şimdiye kadar barınamayanlar Meclis'e taşındılar." sözlerini hatırlatarak, "Özetleyerek okudum ve soruyorum. Algıyla ilgi bir problem var mı?" diye sordu. Doğan, "Bu konuşma seminerde yapılmadı. 20 Aralık 2002 tarihinde yapılan konuşma iki cingöz Recai polis tarafından Balyoz planında yapılmış gibi gösterilmiştir. O günün konuşmalarını düşünüyorum. İmam hatip eylemleri, bayrak törenine katılmama, tesettürle derslere girme gibi olaylar vardı. Bunlar da Başbakanlığın genelgesi doğrultusunda rapor edildi. Bu genelge ise 2011 ocak ayında Başbakanlık tarafından kaldırıldı. Ordudan ilişiği kesilen Konya milletvekili Meclis'e girdi. Bazı isimler de belediyelerde yer aldı. Genelgede bunlara kol- kanat gerilmemesi vardı. Biz doğru bildiğimizi yaptık." şeklinde konuştu.

Çetin Doğan'a soruları olduğunu belirten Savcı Savaş Kırbaş ise, "Kanaatizi soruyorum. Ordudan herhangi şekilde ilişiği kesilenlerin dışarıda bir işe girmelerini engellemek ne kadar doğru?" diye sordu. Doğan'ın bu soruya güldüğünü gören Savcı, "Bunda gülünecek ne var?" diye sordu. Doğan ise. "Bu soruya tabii ki gülünür. Gerçekten gülünecek konu. Bu konuda Başbakanlığın genelgesi var. Siz gerçekten evcilik oynar gibi darbe palanı mı yapıldığına inanıyorsunuz? Şov mu yapıyoruz? Egemen planı bilmiyorsunuz, oturduğunuz savcılık makamına saygım var ama sınırları zorluyorsunuz." dedi. Savcı Kırbaş da, "Sınırları nasıl zorluyorum? Sınırları nasıl zorluyorum? Soru sorarak mı?" karşılığını verdi.


Cihan