Dağlıca'da şehit düşen askerlerin aileleri adına mücadele veren Hukukçular Derneği Başkanı Cahit Özkan ve bir grup avukat, Van'a giderek soruşturmayı yürüten Başsavcı Vekili Osman Nuri Güler'i ziyaret etti. Çıkışta açıklama yapan Özkan, ailelerin taleplerini ilettiklerini, savcının, internete düşen son ses kayıtlarında adı geçen komutanlar hakkında inceleme başlattığını aktardı.

Savcıların incelemeye aldığı ses kayıtlarının o dönemde bölgede görev yapan Manisa İl Jandarma Komutanı Albay Vural Erol ile Kahramanmaraş İl Jandarma Komutanı Albay İsmail Cömert'te ait olduğu ileri sürülüyor. Komutanlar, Dağlıca'da aslında neler yaşandığını, saldırıyı önceden bildiren istihbarat raporunu, silah deposunda yangının nasıl çıktığını bir bir anlatıyor. Şehit ailelerinin avukatı Cahit Özkan, internete düşen ses kaydında ismi geçen Korgeneral Yurdaer Olcan, Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tuğgeneral Süleyman Yüksel, Albay İsmail Cömert, Albay Vural Erol, Albay Onur Dirik'in acilen ifadelerinin alınmasını talep ettiklerini söyledi. Başsavcı Vekili Osman Nuri Güler'e teslim ettikleri dosyada ihmallerin, istihbarat raporlarının ve Heron görüntülerinin yer aldığını belirten Özkan, ihmallerden kimlerin sorumlu olduğunu önceden bilmediklerini fakat ortaya çıkan ses kaydıyla şüphelilerin kimliklerinin ortada olduğunu vurguladı. Ses kayıtarından baskından sonra silah deposunun bilinçli bir şekilde ateşe verildiğinin anlaşıldığını aktaran Özkan, otopsi raporlarına müdahale edildiğine de dikkat çekti.

Şehit ailelerinin suç duyurusu dosyasıyla bizzat Van Cumhuriyet Başsavcı Vekili'nin ilgilendiğini belirten Özkan, Dağlıca, Aktütün, Gediktepe, Hantepe karakollarında meydana gelen baskınlar için ise oluşturulacak bilirkişi heyetiyle birlikte keşif yapılmasını talep ettiklerini aktardı. Hantepe Karakolu etrafında bulunması gereken çitlerin olaydan önce çekilmediğini vurgulayan Özkan, baskından hemen sonra askeri savcının olay yeri keşfini yapmadan önce çitlerin çekildiğini belirtti. Bu tarz girişimin delilleri karartmaya yönelik olduğunu belirten Özkan, Dağlıca baskını ile ilgili ortaya çıkan ses kayıtlarında benzer girişimlerin yapıldığını gördüklerini aktardı. Şehit ailelerinin avukatlarına destek olmak amacıyla Van Barosu'nda basın açıklaması yapan Baro Başkanı Orhan Hemedoğlu da, baskınlarındaki karanlık ilişkilerin ortaya çıkartılması için baro olarak çaba göstereceklerini söyledi. Hemedoğlu, şehit ailelerinin hukuk mücadelesinde destek olacaklarını vurguladı.

Dağlıca'da ne olmuştu?

21 Ekim 2007'deki Dağlıca baskınında 13 asker şehit olmuş, 8 asker de kaçırılarak PKK kamplarına götürülmüştü. 14 gün sonra Türkiye'ye getirilen askerler "vatana ihanet" suçlamasıyla askerî cezaevine konuldu. 2 Şubat 2008'deki ilk duruşmada, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldılar. Daha sonra dönemin Dağlıca Tabur Komutanı Onur Dirik'e ait olduğu iddia edilen ses kaydı internete düştü. Kayıtta baskındaki ihmaller kabul edilerek, bazı komutanlara ve bir şehit üsteğmene ağır küfürler sarf ediliyordu.
 




Zaman